Un cavaler al artelor plastice la Castelul Corvinilor

La Muzeul Castelul Corvinilor Hunedoara a avut loc duminică, 18 august 2019, vernisajul expoziţiei de artă plastică semnată Lojze Kalinšek din Slovenia, în prezenţa artiştilor participanţi la Tabăra Internaţională de Artă Plastică “Inter-Art” Aiud - 2019, ediţia a XXIV-a dar şi a unui numeros public iubitor de artă.

Expoziţia a fost deschisă de Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelul Corvinilor Hunedoara, care a vorbit despre importanţa locului care găzduieşte expoziţia şi despre poiectele culturale inedite derulate de-a lungul anilor în parteneriat cu Fundaţia Inter-Art.

Curatorul expoziţiei, Anca Sas, masterand la Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca, arăta în cuvântul său de prezentare: “Expoziţia lui Lojze folosește imagini mitologice pentru a descrie scene sociale contemporane foarte prezente. Pentru mine tablourile au luat o formă imediată de simboluri, lucru extrem de puternic asupra omului. Prin folosirea femeii, tema expoziţiei a primit un aspect primordial, nedeslușit și la fel de misterios precum tema vieţii sau a morţii. Dacă la alte expoziţii nu era clar faptul că arta contemporană nu face altceva decât să ilustreze societatea în care se află, cred cu putere că Lojze a împins oamenii mai adânc de limita cromaticii și a liniilor grafice și a reușit să aducă acel mister pentru a atrage atenţia oamenilor.

Castelul Corvinilor este un spaţiu inedit care aduce o provocare pe care tablourile lui Lojze a reușit să o câștige și să ofere un loc de contemplaţie prin scenele sociale voalate...”

Ioan Hădărig, director artistic Fundaţia “Inter-Art” a precizat, în prezentarea sa despre biografia artistului: Pictorul și fotograful slovac Lojze Kalinšek este absolvent al „Pedagoška Akademija” din Ljubljana din 1977. Este membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici Sloveni precum şi a "International Association of Art" (IAA) și "European Council of Artists" (ECA). În cadrul activității sale pedagogice a înființat proiectul bi-anual internațional „Portretul copilului”, unde copiii din întreaga lume pot participa cu operele lor de artă, care sunt premiate. Lojze Kalinšek a realizat numeroase expoziții personale şi de grup în Slovenia și peste hotare: Austria, Ungaria, România, Germania, Croația, Moldova, Egipt, Turcia, Finlanda, Andora, India, Rusia etc., fiind laureat a numeroase premii de artă.

Pictura sa figurativă variază între abordarea modernă și cea clasică, încercând să combine tehnicile contemporane cu mitologia antică, simbolismul cu pictura clasică. Pe suprafața pânzei, uneori, adună reliefuri, amprente de dantelă ornamentate și obiecte gata făcute pentru a sublinia expresia simbolică și de ansamblu a lucrărilor.

“De-a lungul celor peste 35 de ani am trecut prin diferite faze de la cercetarea academică la expresionismul poetic. Majoritatea influențelor le-am găsit în călătoriile mele în diferite medii din întreaga lume. Făcând parte din tabere și simpozioane de artă, încerc să caut mereu esența locurilor și a culturilor în timpul comunicării cu alți artiști și localnici”, mărturiseşte artistul sloven.

Organizatorii expozitiei sunt: Fundaţia “Inter-Art” Aiud, Primăria Municipiului Hunedoara, Muzeul Castelul Corvinilor Hunedoara, Uniunea Artiştilor Plastici - Filiala Hunedoara, Centrul Cultural “Liviu Rebreanu” Aiud.

Parteneri: Departamentul pentru Relații Interetnice - Guvernul României, Institutul Cultural Român, Primăria - Consiliul Local Aiud, anunță organizatorii într-un comunicat.

Foto: de Andrei Bako, Inga Edu, Zoltan Balog

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel