UE dă undă verde pentru investițiile străine directe

investiții
investiții

Consiliul Uniunii Europene a adoptat un regulament de stabilire a unui cadru pentru examinarea investiţiilor străine directe în UE.

"În timp ce principalii săi parteneri comerciali dispun deja de norme comparabile, UE se echipează astfel pentru prima dată cu un astfel de cadru cuprinzător. UE este şi va rămâne unul dintre cele mai deschise locuri pentru investiţii din lume", se menţionează în comunicat.

Noile norme privind examinarea investiţiilor vor asigura că deschiderea merge mână în mână cu protecţia adecvată a activelor strategice.

"Noile norme privind examinarea investiţiilor străine directe vor crea un mecanism de cooperare în cadrul căruia statele membre şi Comisia vor putea să facă schimb de informaţii şi să aducă în discuţie chestiuni specifice. Statele membre vor păstra totuşi competenţa de a examina şi, eventual, de a bloca investiţiile străine directe, pe motive de securitate şi de ordine publică. Deciziile de a înfiinţa şi menţine mecanisme naţionale de examinare vor rămâne, de asemenea, în sarcina fiecărui stat membru", a declarat Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat din România.

Comunicatul precizează că, astfel, Comisia va avea dreptul de a emite avize în cazuri care vizează mai multe state membre sau atunci când o investiţie ar putea afecta un proiect sau program în interesul întregii UE, cum ar fi Orizont 2020 (n.red. - pentru cercetare și inovare) sau Galileo (n.red. - programul european pentru sateliții de navigație).

Noile norme vor intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării acestora în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi se vor aplica 18 luni mai târziu.

Vezi și: A doua economie a lumii reduce impozitele și taxele

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel