UE adoptă noi norme privind îngrăşămintele

Consiliul UE a adoptat marţi un regulament care armonizează cerinţele pentru îngrăşămintele produse din minerale fosfatice şi din materii prime organice sau secundare în UE, deschizând noi posibilităţi pentru producţia şi comercializarea acestora pe scara largă, informează un comunicat de presă.

Regulamentul stabileşte limite armonizate pentru o serie de contaminanţi, cum ar fi cadmiul, conţinuţi în îngrăşămintele minerale. 'Aceste noi norme vor garanta faptul că numai îngrăşămintele care respectă cerinţe şi standarde de înaltă calitate şi siguranţă la nivelul UE pot fi vândute în mod liber pe teritoriul UE.

Noile norme vor stimula producţia şi utilizarea îngrăşămintelor fosfatice cu un conţinut scăzut de cadmiu şi a îngrăşămintelor organice şi vor oferi mai multe opţiuni fermierilor orientaţi către o agricultură mai ecologică', a declarat ministrul român al Economiei, Niculae Bădălău. Potrivit regulamentului, produsele fertilizante ale UE care poartă 'marcajul CE' vor trebui să îndeplinească anumite cerinţe pentru a beneficia de libera circulaţie pe piaţa internă a UE. Acestea includ niveluri maxime obligatorii ale contaminanţilor, utilizarea unor categorii de materii componente definite şi cerinţe în materie de etichetare. Producătorii de îngrăşăminte care nu poartă marcajul CE vor avea în continuare posibilitatea de a le introduce pe piaţa lor naţională.

Noul regulament, care înlocuieşte regulamentul precedent din 2003 privind îngrăşămintele, reglementează toate tipurile de îngrăşăminte (minerale, organice, amelioratori de sol, substanţe care influenţează creşterea etc.). Regulamentul mai trebuie să fie semnat şi publicat în Jurnalul Oficial al UE. Acesta va intra în vigoare în a 20-a zi de la data publicării şi va începe să se aplice la trei ani de la intrarea sa în vigoare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel