Tulcea: Administraţia Deltei doreşte modificarea proiectului privind Planul de management al Rezervaţiei

Conducerea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) din Tulcea doreşte să modifice proiectul privind realizarea planului de management al Rezervaţiei, astfel încât acesta să includă trei studii referitoare la circulaţia apei în Deltă, circulaţia peştelui şi studiul de impact al turismului asupra Rezervaţiei.

"Un plan de management bine făcut care să acopere toate posibilele probleme sau elemente va defini Rezervaţia în următorii 10 ani, inclusiv zona de dezvoltare socio-economică, iar ca atare toate lucrurile trebuie făcute bine şi foarte bine. Din păcate, planul de management are câteva lipsuri, studiul privind circulaţia apei, circulaţia peştelui şi studiul de impact al turismului. Să nu uităm că ceea ce defineşte Delta este apa, iar acest studiu este evident unul dintre cele mai importante", a declarat, pentru AGERPRES, guvernatorul Rezervaţiei, Cătălin Ţibuleac.

El a mai spus că a început discuţiile cu reprezentanţii Autorităţii de Management a Programului Operaţional Infrastructură Mare pentru a modifica proiectul privind realizarea planului de management al ARBDD.

"Dacă nu vom mai putea modifica Planul de management, vom depune separat cereri de finanţare distincte pentru realizarea celor trei studii. Sunt multe probleme în acest proiect, revizuirea planului de management, dar încercăm din mers să le reglăm pentru ca apoi să avem o dezvoltare socio-economică corectă ţinând cont de necesităţile comunităţilor locale, dar şi de acest echilibru fragil dintre dezvoltare şi biodiversitate", a menţionat guvernatorul Deltei.

În opinia lui, studiul privind impactul turismului asupra Rezervaţiei trebuie să evidenţieze capacitatea maximă de cazare a zonei, modul de dezvoltare a unităţilor de cazare şi alimentaţie, dar şi numărul ambarcaţiunilor care pot circula în Deltă.

Conducerea ARBDD a semnat în luna iulie, în calitate de beneficiar, contractul de finanţare pentru realizarea proiectului prin care se revizuieşte Planul de management şi regulamentul Rezervaţiei. Proiectul are un buget total de 43.529.702,2 lei şi urmează a fi realizat în parteneriat cu Institutul Naţional Delta Dunării din Tulcea, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, Institutul Naţional Grigore Antipa din Constanţa şi Institutul Naţional pentru Geologie şi Geoecologie Marină din Bucureşti, fiind refăcut de mai multe ori în ultimii trei ani.

Printre obiectivele proiectului se află cartarea speciilor sălbatice de interes comunitar, realizarea unui studiu pentru evaluarea presiunilor antropice, precum şi revizuirea planului de monitorizare a speciilor şi habitatelor din Rezervaţie.

Proiectul ar urma să se încheie pe data de 30 iunie 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel