Trecem la ora de vară 2024. Lista dispozitivelor care nu schimbă ora automat

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Pe 31 martie vor trece la ora de vară.

Duminică, 31 martie, vom trece la ora de vară, ceea ce înseamnă că ora 3:00 devine ora 4:00. Astfel, ziua de duminică va deveni cea mai scurtă zi din 2024.

"Ora de vară" este un termen folosit pentru a descrie perioada din an în care ceasurile sunt setate cu o oră înainte față de ora standard, cu scopul de a profita de lumină naturală mai mult timp în timpul zilei. Acest lucru se face în multe țări pentru a economisi energie și pentru a permite oamenilor să se bucure de mai multă lumină naturală în timpul serii. 

Ce dispozitive nu schimbă ora automat

Majoritatea dispozitivelor moderne, precum smartphone-urile, computerele, ceasurile inteligente și majoritatea ceasurilor electronice, își ajustează ora automat atunci când trecem la ora de vară. Aceste dispozitive detectează schimbarea de timp bazată pe informațiile furnizate de rețeaua lor de internet sau de semnalele radio transmise de stațiile locale, potrivit Chat GPT.

În schimb, unele dispozitive mai vechi sau mai simple, precum ceasurile mecanice, ceasurile cu alarmă, adică deșteptător, și unele ceasuri de perete, necesită ajustarea manuală a orei atunci când aceasta se schimbă. Aceste dispozitive nu au capacitatea de a detecta automat schimbarea de timp și trebuie setate manual de către utilizator pentru a se potrivi cu noua oră.

Originea orei de vară

Originea orei de vară este atribuită lui Benjamin Franklin, un om de știință, diplomat și unul dintre Fondatorii Statelor Unite ale Americii. În 1784, Franklin a propus într-un eseu o idee pentru economisirea lămpilor de ulei, sugerând ca oamenii să înceapă să se trezească mai devreme în timpul verii, pentru a profita mai mult de lumina naturală a zilei.

În secolul al XX-lea, ideea a fost pusă în practică pentru prima dată în timpul Primului Război Mondial, când Germania și Marea Britanie au introdus ora de vară pentru a economisi energie. Scopul era acela de a reduce consumul de cărbune, care era esențial pentru război. Mulți alți pași au fost făcuți în următoarele decenii, cu diverse țări adoptând sau renunțând la acest sistem în funcție de nevoile lor economice și sociale. Astăzi, ora de vară este folosită în multe țări din întreaga lume, cu excepția unor regiuni sau țări care au ales să renunțe la ea sau să nu o adopte deloc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel