Transport de arme pentru Ucraina, trecut prin România. Chirieac: Preşedintele Iohannis ne-a spus de ce

Fotografie de la Miguel Á. Padriñán, pexels
Fotografie de la Miguel Á. Padriñán, pexels

În presa din India a apărut o informaţie conform căreia un transport militar pentru Ucraina ar fi trecut şi prin România. Analistul politic Bogdan Chirieac a explicat de ce Guvernul României nu a oferit nicio explicaţie despre acest transport şi de ce nu l-a anunţat pe niciun canal oficial. 

"Un transport de arme către Ucraina, care ar fi plecat dintr-o bază aeriană engleză din Pakistan, cu o oprire în Cipru, apoi în România şi apoi în Ucraina- aşa descrie presa din India traseul. Aflăm că ar fi vorba despre muniţie pentru artilerie de 155 mm, de mortiere, muniţie pentru mortiere, 122 m calibru. Este muniţia de care are mare nevoie Ucraina. Nu e un secret pentru nimeni că România ajută Ucraina. Dar să afli din hindustantimes, preluat apoi de presa britanică, despre acest pod aerian făcut din Pakistan, despre ce face România... MApN nu a comentat ştirea", a spus Lili Ruse, jurnalist România TV. 

Chirieac, explicaţii despre lipsa de comunicare

"Ne-a spus preşedintele Iohannis că sunt state care au ales să facă publică lista ajutorului pe care îl oferă Ucrainei, sunt state care au ales să ţină secret acest lucru. România face parte dintre statele care ţin secret ajutorul militar pentru Ucraina. Faptul că apare în hindustantimes este o breşă de securitate la baza aeriană de unde s-au livrat proiectilele", a replicat Bogdan Chirieac. 

"China probabil face proiectile inclusiv pentru tunurile livrate de Germania"

"Ştiţi cum s-a aflat? Nişte oameni s-au uitat pe acele site-uri la care toţi avem acces şi au verificat nişte zboruri. Au auzit un zgomot, că înţeleg că e un monstru de avion, şi au verificat jurnalul de zbor. Şi au văzut traseul. E vorba de un avion cu o capacitate de 77 tone. Oamenii au pus cap la cap că ar fi vorba despre muniţie, e vorba de informaţii de la serviciile secrete pakistaneze. Şi mai e o chestie. Muniţia ar fi produsă în Pakistan cu asistenţă chineză. În condiţiile în care Pakistan şi China ar fi de partea Rusiei, cel puţin la nivel declarativ", a mai spus Lili Ruse. 

"Nu chiar de partea Rusiei, dar ezită să condamne războiul început de Rusia în Ucraina. Şi nu întreprind nimic, nu iau parte la sancţiunile impuse Rusiei de lumea liberă. Mai departe, India şi Pakistan, că nu sunt întâmplătoare lucrurile astea, au tot timpul conflicte în Kashmir. De altfel, ambele state sunt înarmate nuclear pe furiş, nu au acceptul comunităţii internaţionale de a deţine arme nucleare, dar deţin. Prezenţa Chinei în multe părţi ale lumii nu mai e un secret pentru nimeni. China poate să copieze, au capacitate tehnologică superioară Federaţiei Ruse, şi probabil că fac proiectile de 155 m pentru tunurile pe care le-a primit Ucraina inclusiv din partea Germaniei. Ei trag prea des şi din cauza asta s-au stricat şi tunurile, ceea ce a fost o surpriză inclusiv pentru Germania, că erau vârful de gamă al tunurilor germane. Nu suportă o cadenţă de tragere atât de ridicată. 

În privinţa României, nu avem ce spune. Ajutăm Ucraina, doar că Guvernul de la Bucureşti a ales să nu facă public ajutorul militar pe care îl oferă Ucrainei. Faptul că suntem cu britanicii e de toată lauda. Ar trebui ca armata britanică să pregătească armata română cum a pregătit şi armata Ucrainei. Este esenţial pentru România să aibă o armată funcţională. Noi avem o armată nefuncţională în acest moment", a concluzionat Bogdan Chirieac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel