The Times: Putin se pregătește să invadeze Moldova

Sursă foto: Facebook Maia Sandu
Sursă foto: Facebook Maia Sandu

Rusia va încerca să deschidă un nou front împotriva Ucrainei, prin Moldova, potrivit unor surse militare ucrainene, citate de The Times.

Una dintre surse a spus că există un „număr de indicatori” care prevestesc un atac în viitorul apropiat asupra fostului stat sovietic, care are doar 3.250 de soldați în armata sa. 

O invazie a Moldovei finalizată cu succes ar duce la mutarea trupelor ruse pe flancul Vestic, către Odesa, în Ucraina.

„Credem că Kremlinul a luat deja decizia de a ataca Moldova. Soarta Moldovei este crucială. Dacă rușii vor începe să preia controlul, noi vom fi, militar, o țintă mai ușoară, iar amenințarea la adresa Ucrainei va fi existențială”, a spus sursa.

The Times: Decizia invadării Republicii Moldova a fost deja aprobată de Kremlin

Liderii ruși au elaborat un plan de invadare a Moldovei care ar putea duce la repetarea scenariului „Donbas”, anunță platforma de știri ucraineană Ukrinform, care citează The Times.

Există un „număr de indicatori” care prevestesc un atac în viitorul apropiat asupra Moldovei.

O anumită activitate se observă deja în aeroportul din Tiraspol, capitala nerecunoscutei republici Transnistria. Rușii ar putea încerca să-și transfere trupele cu avioanele Il76 și elicopterele care decolează din Crimeea. În același timp, au fost programate proteste și revolte în capitala Moldovei, Chișinău.

În același timp, publicația notează că informațiile nu sunt în concordanță cu evaluările datelor occidentale care sugerează că Rusia nu are capacități suficiente pentru a parcurge această rută în siguranță, fără a risca ca avioanele sale să fie doborâte de apărarea aeriană ucraineană în regiunea Odesa. 

De asemenea, pentru a transfera muniție și trupe, Rusia ar trebui să creeze un coridor uscat din Herson, prin regiunile Mykolaiv și Odesa, înfruntându-se cu rezistența acerbă a forțelor ucrainene.

Când a fost programată invazia?

Se spune că Rusia ar putea încerca să invadeze Moldova mai aproape de 9 mai, când Moscova sărbătorește Ziua Victoriei.

La această dată, președintele Vladimir Putin ar putea anunța recunoașterea independenței Transnistriei, ceea ce ar duce la derularea unui „scenariu de tip Donbas” și ar reprezenta o amenințare directă la adresa integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Rușii vor începe apoi să furnizeze cantități mari de arme țării înainte de a porni procedurile de anexare în cadrul Federației Ruse, a sugerat una dintre sursele The Times.

Analiștii britanici ai Apărării notează că o astfel de operațiune militară ar putea servi la trei obiective pe care Moscova le are în vedere:

1. Pentru a scoate din joc o parte din forțele ucrainene de pe flancul de sud-vest;

2. Pentru subminarea politicilor pro-europene ale guvernului Republicii Moldova;

3. Pentru intimidarea Occidentul, sugerând că sprijinul pentru Ucraina poate duce la o destabilizare suplimentară în regiune, inclusiv în Balcani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel