TESTE COVID-19. INSP schimbă modalitatea de testare

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a publicat noile reguli după care vor fi stabilite persoanele care vor fi testate cu prioritate de coronavirus.

Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internaţională, contacţi apropiaţi simptomatici ai cazurilor confirmate, personal medico-sanitar, inclusiv asimptomatic, contact apropiat cu cazul confirmat au prioritate în testarea pentru noul coronavirus, potrivit unui algoritm de testare publicat pe site-ul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

"Prioritizarea testării în ordine descrescătoare a importanţei este următoarea: persoane simptomatice cu istoric de călătorie internaţională; contacţi apropiaţi simptomatici ai cazurilor confirmate; personal medico-sanitar (inclusiv asimptomatic) contact apropiat cu caz confirmat; cazuri de SARI fără altă etiologie (negativi la test de gripă), din toate categoriile de vârstă şi din toate spitalele; persoane instituţionalizate simptomatice", informează sursa citată.

România, în stadiu preepidemic

Conform acesteia, recomandările au la bază documentul elaborat de Comisia Europeană având în vedere sfatul ştiinţific oferit de Centrul European de Control al Bolilor (ECDC).

"În acest moment, România se află în stadiu pre-epidemic, înregistrându-se cazuri de import şi cazuri de transmitere locală restrânsă (generaţia 2, 3 şi 4), neexistând încă dovezi de transmitere intracomunitară susţinută. În aceste condiţii, strategia trebuie să fie axată pe detectarea rapidă a cazurilor de COVID-19 în vederea limitării transmiterii şi pe obţinerea de dovezi de transmitere comunitară nedetectată", afirmă sursa citată.

Deocamdată, capacitatea de testate este de 1.100-1.200 de teste/zi, și se lucrează pentru a extinde această capacitate.

Testarea se face doar la recomandarea medicului, atât în sistemul public, cât şi în cel privat de sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel