Te-ai vaccinat cu AstraZeneca, dar nu mai vrei rapelul. Poți primi serurile Pfizer sau Moderna? Gindrovel Dumitra: Recomandarea mea este foarte clară

Foto cu caracter ilustrativ Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ Pixabay

Medicul Gindrovel Dumitra, coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul Societății de Medicina Familiei, a explicat ce ar trebui să facă românii cărora le este frică de rapelul cu AstraZeneca, crezând că pot avea tromboză.

"Este foarte greu de spus în acest moment ce se întâmplă cu cei care refuză rapelul. Practic nu vor avea protecție deplină pentru că în acest moment nu avem nici un fel de recomandare ca vaccinurile să fie interschimbabile, adică să administrăm o doză cu un vaccin și  a doua doză cu celălalt vaccin. Pe măsură ce vom avea recomandări probabil și în România se va lua o astfel de atitudine. Se discută în acest moment la nivel internațional despre această posibilitate. Sunt înțelese refuzurile din moment ce nu aveam poziția EMA, dar acum o avem și este foarte clar că beneficiile depășesc foarte mult riscurile și ce este important de spus este că acest vaccin nu crește riscul de a dezvolta tromboze în populație.

Sigur că acele cazuri la care s-a întâmplat acest lucru sunt în continuare investigate deoarece le spunem cazuri punctuale, situații punctuale, sunt comorbidități la aceste persoane și se evaluează dacă există vreo influență în ceea ce privește statusul pe care îl aveau ei din punct de vedere al stării de sănătate și vaccinare. Până cum, nu este nici o dovadă, motiv pentru care recomandarea mea este destul de clară pentru cei care au primit prima doză de vaccin AstraZeneca, să o primească și pe cea de-a doua.", a declarat Gindrovel Dumitra la RealitateaPlus.

VEZI ȘI: EMA: Vaccinul AstraZeneca, sigur și eficient. Alexandru Rafila: Sunt recomandări, nu sunt obligatorii. Fiecare stat este suveran

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel