Taro Kono: Despăgubirile pentru victimele muncii forţate, cea mai mare problemă în relaţiile Tokyo-Seul

Cea mai mare problemă între Japonia şi Coreea de Sud este disputa privind despăgubirile pentru coreeni care au lucrat în fabricile şi minele japoneze în perioada 1910-1945, a declarat ministrul de externe japonez Taro Kono, după discuţia avută miercuri, la Beijing, cu omologul său sud-coreean Kang Kyung-wha, transmit Reuters şi dpa.

În această privinţă, vreau să facem progrese către rezolvarea acestei chestiuni, a spus Kono, care şi-a exprimat optimismul legat de acest dosar.

Oficialul nipon a anunţat, pe de altă parte, că Tokyo doreşte ca Japonia şi Coreea de Sud să extindă pactul privind schimbul de informaţii militare, care ar putea expira dacă partea sud-coreeană decide să nu îl prelungească după luna august.

Acesta este un cadru important pentru SUA, Japonia şi Coreea de Sud şi ar trebui menţinut, a spus şeful diplomaţiei japoneze, care a adăugat că a discutat despre acest subiect cu omologul sud-coreean.

Tensiunile între Japonia şi Coreea de Sud au sporit începând din iulie, când autorităţile de la Tokyo au înăsprit controalele asupra produselor exportate către partea sud-coreeană. Seulul a considerat această măsură drept o ripostă a Japoniei după ce un tribunal sud-coreean a decis că întreprinderile japoneze trebuie să plătească despăgubiri familiilor victimelor muncii forţate din timpul regimului colonial japonez din Peninsula Coreeană.

Cei doi miniştri de externe şi omologul lor chinez, Wang Yi, vor semna miercuri o declaraţie comună de sprijin pentru eforturile de denuclearizare a Coreii de Nord.

Reuniunea de la Beijing are loc după o serie de teste de rachete balistice efectuate de Coreea de Nord ca reacţie la exerciţiile militare comune ale SUA şi Coreii de Sud. Este cea de-a noua astfel de reuniune a miniştrilor de externe din Japonia, China şi Coreea de Sud şi prima după cea desfăşurată în august 2016, la Tokyo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel