Târgul de Crăciun din Sibiu. Se mai ține?! Vezi ce spun organizatorii

Târgul de Crăciun de la Sibiu. Foto: organizatori
Târgul de Crăciun de la Sibiu. Foto: organizatori

Târgul de Crăciun din Sibiu, probabil cel mai așteptat eveniment din oraș, va suferi o schimbare majoră în acest an. Vezi dacă se mai ține.

Ideea că Piața Mare va fi și în acest an plină ochi de oameni care vor colcăi într-un spațiu restrâns, printre căsuțe, rulote, carusele și chioșcuri i-a făcut pe mulți sibieni să comenteze acid din momentul în care s-a instalat prima ghirlandă de lumini în centrul Sibiului.

Am stat de vorbă cu organizatorul evenimentului, cu specialiștii din sănătate publică și cu ceilalți comercianți din centru. Concluzia este că, dacă se va face, va fi cu totul diferit față de anii precedenți.

De la 3.500, la 15 mii de metri pătrați

Peste 100 de expozanți, prinși într-un cerc de maxim patru mii de metri pătrați este istorie, spune Andrei Drăgan Răduleț, organizatorul Târgului de Crăciun, care mai spune că în acest moment există intenția de a se face evenimentul și în acest an, însă în cu totul alte condiții decât până acum. În plus, decizia finală va aparține instituțiilor implicate în controlul pandemiei de coronavirus.

”Târgul nu va fi la fel ca cel de anul trecut. Nici pe departe nu vorbim de același lucru. Mulți comentează pe marginea acestui subiect, având imaginea a ceea ce s-a întâmplat anul trecut. Dacă ar fi așa, și eu aș fi de aceeași părere cu ei, nu ar trebui făcut, vă spun sincer. În alte state s-a vorbit de două concepte: fie să facem zone cu acces controlat, fie să fie împrăștiat foarte mult evenimentul, astfel încât să existe mai multe zone implicate, nu un singur spațiu”, explică Andrei Drăgan.

El spune că a propus ca ediția din acest an a târgului să fie extinsă de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, până în Piața Mare și Piața Mică. ”Pe Bulevardul Nicolae Bălcescu am gândit grupe de câte trei căsuțe, iar apoi un spațiu liber de câțiva metri, pe urmă iar un grup de câte trei căsuțe. În Piața Mare există un perimetru mai larg, cam la fel cum sunt standurile de înghețată și porumb fiert la alte evenimente sau în orașe. Am eliminat orice aspect de concerte și spectacole, care să atragă oamenii la o anumită ore. Noi foloseam până în acest an 3.500 – 4.000 de metri pătrați, iar acum am propus undeva la 15 mii de metri pătrați. Dacă mergi într-un supermarket distanțarea e mai mică decât în acest concept”, explică Andrei Drăgan.

Planul propus de organizatori se află acum spre consultare la instituțiile statului. ”Autoritățile trebuie să-și spună punctul de vedere. Târgul trebuie să fie sigur, iar pentru asta așteptăm îndrumările instituțiilor.  Noi credem că va fi ca atunci când te plimbi prin centrul Sibiului și vezi produse de Crăciun, într-o atmosferă de Crăciun. Luăm partea de siguranță foarte în serios”, spune Drăgan.

DSP: ”Este foarte clar că târgul nu are cum să funcționeze cum a funcționat anul trecut”

Lucian Blăguțiu, coordonatorul pentru gestionarea situației Covid-19 pentru Regiunea Centru și inspector șef în cadrul Direcției de Sănătate Publică Sibiu, spune că din punctul său de vedere evenimentul trebuie organizat, pentru că ”viața trebuie să meargă înainte, nu putem opri totul”. ”Este foarte clar că târgul nu are cum să funcționeze cum a funcționat anul trecut. Evenimentul va fi în decembrie, iar noi suntem încă în octombrie. În patru, cinci săptămâni vom avea adevărata și integrala imagine a situației din perioada în care numărul de cazuri tot cresc, iar județele se înroșesc. Pe de altă parte, se vor adopta anumite măsuri de asigurare a securității participanților, probabil și o limitare, mă gândesc că vor face un plan. Un plan care va veni la noi în instituție și epidemiologii de aici vor aproba, urmând ca îndeplinirea lui să fie pusă în aplicare și urmărită de toate instituțiile care au atribuții în domeniu. Pe de altă parte, mă gândesc că da, vom avea o distanțare, niște circuite, perimetre de protecție, o limitare a numărului de persoane. Viața trebuie să meargă înainte. nu putem opri totul. Să găsim soluții, să le ajutăm, să găsim variate pentru ca aceste soluții să fie cele optime”, spune Lucian Blăguțiu.

”Câștigă toată lumea” vs. ”Închizi restaurantele, dar deschizi rulotele?”

Și ceilalți antreprenori din Piața Mare spun că Târgul de Crăciun trebuie să-și continue activitatea. Deși le creează probleme din cauza concurenței, ei spun că există suficient de mult public pentru toată lumea. ”Din punctul meu de vedere, târgul ar trebui să continue, chiar și în această situație de pandemie, desigur cu norme de securitate sanitară. Per total, noi, ceilalți comercianți din zonă, suntem pe plus de pe urma târgului, chiar dacă avem micile sau marile noastre nemulțumiri. De exemplu, prin felul în care erau amplasate căsuțele, noi eram permanent obturați, în plus, de multe ori acolo se vindeau aceleași produse pe care le aveam și noi, iar clienții lor foloseau toaletele noastre. Dar totuși, în această perioadă, exista un flux mai mare de oameni în piață și cresc și încasările noastre. Câștigă toată lumea, până la urmă”, spune unul din proprietarii de restaurante din Piața Mare.

Aceasta este însă situația bună, în care, până atunci Sibiul va ieși din ”scenariul roșu”. ”Dacă Sibiul rămâne închis, cum poate funcționa Târgul de Crăciun? Închizi restaurantele, dar deschizi rulotele?”, întreabă un alt comerciant.

Se fac târgurile din Europa?

În linii mari, târgurile mari se închid. Multe din cele mai mici vor funcționa în condiții aspre de securitate sanitară. Sistemul federal german permite fiecărei localități să-și gestioneze activitățile, chiar și în context pandemic. De exemplu, în landul Hessen, în Frankfurt, Limburg, Bad Homburg și Siegen s-au anulat târgurile de Crăciun. Dar, în orașe precum Wiesbaden , Kassel, Fulda și Darmstadt autoritățile au lăsat permisiunea existenței unor târguri de Crăciun conforme cu normele anti-covid.

În Nürnberg, autoritățile au luat decizia anulării ”Christkindlesmarkt”. „Această decizie este foarte dificilă pentru noi. Christkindlesmarkt cu marea sa tradiție face parte din Nürnberg ”, a declarat primarul Marcus König. Multă vreme, cei responsabili au lucrat la un concept alternativ pentru a putea realiza piața, care este populară dincolo de granițele Germaniei. Acum, însă, decizia a fost pentru anularea evenimentului, având în vedere numărul tot mai mare de cazuri de coronavirus, care se îndreaptă spre incidența a 100 și în prezent cresc în întregul land. Primul ministru al Bavariei, Markus Söder, descrie anularea târgului din Nürnberg ca fiind dureroasă, dar corectă.

Viena, însă, nu renunță la sărbătoarea grandioasă a Crăciunului. Un total de 18 piețe de Crăciun au fost aprobate de către orașul Viena. Cu un total de 852 de tarabe, piețele se desfășoară în cadrul unor măsuri de securitate sanitară speciale. ”Scopul este de a oferi oamenilor o bucată de normalitate în timpul Crăciunului și, în același timp, să își petreacă timpul liber”, scrie un site specializat în evenimente din Germania. În Leipzig, de exemplu, târgul va fi organizat, însă fără tarabe gastronomice. Și fără vin fiert. În alte țări, s-a luat decizie unitară. În Italia, de exemplu, conform ultimului decret s-au anulat toate târgurile, indiferent de tematică sau mărime, informează TurnulSfatului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel