Talibanii au o 'cantitate substanţială' de echipament militar american. SUA speră că vor ''respecta'' promisiunile privind drepturile omului

Talibanii au o 'cantitate substanţială' de echipament militar american
Talibanii au o 'cantitate substanţială' de echipament militar american

O ''cantitate substanţială'' de echipament militar american se află acum în mâinile talibanilor, a admis marţi Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, relatează AFP.

'O cantitate substanţială de arme a căzut în mâinile talibanilor şi, evident, nu credem că ni le vor înapoia de bună voie', a afirmat el în cadrul unei conferinţe de presă la Casa Albă, în răspuns la o întrebare privind echipamentele militare americane în Afganistan.

Talibanii au difuzat acum două zile o înregistrare video în care defilau în jurul unor elicoptere americane modelul Black Hawk ale armatei afgane pe aeroportul din Kandahar (sud).

Aceste ' Black Hawks' nu au fost date talibanilor. Au fost date forţelor afgane şi aceasta la cererea preşedintelui Ashraf Ghani, a precizat Jake Sullivan.

El a subliniat că preşedintele american Joe Biden a făcut (alegerea) de a răspunde acestei cereri, fiind în acelaşi timp conştient de riscul ca aceste dispozitive să cadă în mâinile talibanilor.

SUA speră că talibanii îşi vor respecta promisiunile privind drepturile omului

SUA speră că talibanii îşi vor respecta promisiunile privind drepturile omului, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, relatează AFP. 'Dacă talibanii afirmă că vor respecta drepturile cetăţenilor lor, ne vom aştepta ca ei să respecte acest angajament', a spus el în cadrul unei conferinţe de presă. Cu câteva ore mai devreme, insurgenţii afgani au ţinut prima lor conferinţă de presă în capitala afgană cucerită, dând asigurări că femeile vor putea lucra în conformitate cu principiile islamului. 'Cuvintele sunt importante, pot fi liniştitoare, pot fi simbolice', a menţionat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane. Dar ceea ce căutăm sunt fapte, a adăugat el.

ONU, anunț

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a anunţat marţi seară că va organiza o sesiune specială la 24 august pentru a examina preocupările privind respectarea drepturilor omului în urma preluării puterii de către talibani în Afganistan, relatează AFP. Reuniunea de la Geneva a fost solicitată de reprezentanţi afgani şi pakistanezi, susţinuţi până acum de 89 de ţări.

UE 'va trebui să discute' cu talibanii pentru că 'au câştigat războiul' în Afganistan (Josep Borrell)

UE 'va trebui să discute' cu talibanii 'cât de curând va fi necesar' pentru că aceştia 'au câştigat războiul' în Afganistan, dar fără ca asta să implice recunoaşterea oficială a noului regim în perioada imediată, a declarat marţi Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, relatează AFP.

'Talibanii au câştigat războiul. Deci, va trebui să discutăm cu ei, în scopul de a angaja un dialog cât de curând va fi necesar pentru a evita o catastrofă umanitară şi potenţial migratorie' în Afganistan, a spus el în cadrul unei conferinţe de presă.

'Acest dialog va trebui, de asemenea, să se concentreze asupra mijloacelor de a împiedica o prezenţă teroristă străină în Afganistan', în contextul în care relaţiile în continuare puternice între talibani şi Al-Qaida alimentează îngrijorarea, a insistat Borrell.

El a precizat totuşi că astfel de discuţii nu implică o recunoaştere promptă, oficială, a regimului taliban de către Bruxelles. Josep Borrell a făcut aceste declaraţii în faţa presei la finalul unei reuniuni prin videoconferinţă cu miniştrii europeni ai afacerilor externe, într-un moment în care mai multe state membre îşi înteţesc eforturile pentru accelerarea evacuării cetăţenilor occidentali şi a personalului afgan de pe aeroportul din Kabul.

CITEȘTE ȘI China: SUA au lăsat o teribilă harababură la retragerea lor din Afganistan! UPDATE - Merkel dă semnalul primirii în UE a refugiaţilor. Grecia nu este de acord / UPDATE

'Nu este vorba despre recunoaşterea oficială a talibanilor, este vorba despre a fi în contact. Dacă vreau ca 400 de persoane, afgani care lucrează pentru UE şi familiile lor, să poată ajunge la aeroport pentru a fi evacuaţi, atunci trebuie să vorbesc cu autorităţile talibanilor', a pledat şeful diplomaţiei europene.

'În caz contrar, va fi extrem de dificil pentru ei să ajungă la aeroport. Este o operaţiune logistică destul de complicată, deci trebuie să comunicăm cu talibanii', a insistat el, dând asigurări că Bruxellesul rămâne 'vigilent' în privinţa respectării normelor internaţionale de către noile autorităţi. Miniştrii europeni au discutat marţi despre circumstanţele prăbuşirii bruşte a forţelor afgane în faţa ofensivei fulger a talibanilor.

'Trebuie să recunoaştem greşelile pe care le-am comis, în special în ceea ce priveşte evaluarea capacităţilor militare' locale, în condiţiile în care 'aportul de resurse fără precedent nu are decât rezultate mediocre în termeni de capacitate de rezistenţă a armatei şi a statului afgan', a observat Josep Borrell.

Primul obiectiv al intervenţiei occidentale, în urma atentatelor de la 11 septembrie 2001, 'a fost distrugerea Al-Qaida', dar 'misiunea noastră a evoluat gradual către construcţia unui stat modern', a subliniat el. 'Astăzi se poate spune că am reuşit cu primul obiectiv. Nu şi cu al doilea', a mai afirmat Borrell.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel