„Super viermii” transformă polistirenul într-o hrană sănătoasă. Au ajuns recent să mănânce în slujba ştiinţei

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Larvele gândacului întunecat, supranumite "super viermi", au ajuns recent să mănânce, în slujba ştiinţei, o mâncare mult mai ciudată: materialul folosit în ambalajele din plastic cu durată de viaţă lungă, cunoscut uneori sub numele de polistiren.

După cum au documentat oamenii de ştiinţă într-o lucrare publicată joi în revista Microbial Genomics, acestea chiar au luat puţin în greutate şi au reuşit să se metamorfozeze în gândaci în cea mai mare parte a timpului, ceea ce i-a determinat pe cercetători să le verifice sistemul digestiv pentru a găsi microbi care ar putea descompune polistirenul. Dacă oamenii de ştiinţă pot înţelege setul de instrumente al acestor microbi, pot concepe o modalitate mai bună de reciclare a acestei substanţe tenace, care, dacă este lăsată singură, poate persista în mediul înconjurător sute de ani sau mai mult.

Acestea nu sunt primele insecte care au fost hrănite cu polistiren în laborator. Viermii de făină sunt cunoscuţi pentru capacitatea lor de a mânca substanţa care compune ambalajul alunelor, printre alte materiale plastice, a declarat Christian Rinke, microbiolog la Universitatea Queensland din Australia şi unul dintre autorii noii lucrări, potrivit New York Times.

Atât viermii de făină, cât şi super viermii au fost observaţi consumând polistiren, iar aceştia îşi pierd această abilitate atunci când sunt hrăniţi cu antibiotice. Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că microbiomul lor intestinal se află probabil în spatele acestui talent neobişnuit. Dr. Rinke şi colegii săi au crescut trei grupuri de super viermi în laborator.

Un grup a mâncat tărâţe, unul a mâncat blocuri de polistiren şi al treilea nu a mâncat nimic. În timp ce tărâţele erau evident mult mai atractive pentru super viermi, aceştia au fost dispuşi să încerce şi polistirenul. În 48 de ore, fecalele grupului de polistiren au trecut de la maro deschis la alb, iar greutatea lor a crescut foarte încet pe parcursul a trei săptămâni.

Când a venit momentul ca insectele să se metamorfozeze în gândaci, cele care au mâncat tărâţe au finalizat tranziţia cu succes în aproape 93% din cazuri; cele care au murit de foame au adunat doar 10%. În mod surprinzător, 66.7% dintre larvele mâncătoare de polistiren cărora li s-a dat şansa de a se transforma în pupile au reuşit. Acestea au reuşit să obţină suficientă energie din substanţa notorie indigestă pentru a se transforma. „Polistirenul este cu siguranţă o dietă slabă", a declarat Dr. Rinke.

Dar "viermii pot supravieţui - nu par bolnavi sau ceva de genul acesta". Cercetătorii au secvenţiat tot ADN-ul pe care l-au putut extrage din intestinele larvelor. Ei au fost mai puţin interesaţi de microbii specifici care erau prezenţi decât de enzimele care erau produse în timp ce microbii lucrau pentru a descompune polistirenul.

Cu mai multe detalii despre condiţiile de care au nevoie aceste enzime şi despre natura precisă a abilităţilor lor, Dr. Rinke speră că, într-o zi, va putea fi proiectat un proces industrial de reciclare a spumei pentru ambalaje. În prezent, polistirenul uzat poate fi transformat în anumite tipuri de materiale de construcţie pentru a încerca să nu ajungă la gropile de gunoi.

Cu toate acestea, o soluţie mult mai bună ar fi o modalitate de a descompune componentele sale şi apoi de a le reconstrui în ceva nou, poate cu ajutorul microbilor care le-ar putea transforma în bioplastice noi, notează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel