Suferința autoindusă, ce este și cum scapi de ea

Dana Lascu / 23 aug 2018 / 13:35 Salveaza PDF Comentarii

De multe ori, lucrurile care ni se întâmplă le transformăm, inconștient, în suferințe, pe care apoi ni le adâncim pănă la paroxism. Oamenii care au acest tip de suferință autoimpusă se plâng mereu că emoțiile și sentimentele lor nu sunt recunoscute la justa valoare, sunt mai emoționali decât cei din jur, adesea schimbători și instabili. Un Hipnoterapeu ne explică unde greșim și ce trebuie să evităm să facem

Toate interacțiunile din viața noastră se bazează pe comunicare, pe schimbul de idei, de informații, de cunoaștere. Comunicarea, fie ea în relație cu ceilalți sau cu noi, este esențială pentru o viață sănătoasă, armonioasă și fericită.

Cu toate acestea, de foarte multe ori suntem puși în situații foarte dificile, fie pentru că nu reușim să ne facem înțeleși sau pentru că noi nu ne înțelegem partenerul sau partenera. Ni se întâmplă tuturor, mai ales în relaţiile de cuplu, unde dinamica vieţii ne aduce mereu noi provocări, lucru care, inevitabil, atrage şi suferinţa.

În opinia cunoscutului hipnoterapeut Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză, oamenii suferă deoarece numesc acea „provocare" din viaţa lor drept ... „suferinţă", deci îi dau acea valenţă negativă experienţei pe care o trăiesc la un moment dat şi, de cele mai multe ori, exagerează acel sentiment până la stadiul de paroxism. Iar suferința autoindusă se accentuează în timp.

Descriem durerea emoțională legând-o de cea fizică

„Nu contează ce îți aduce viața în cale, ci ce faci tu cu acel ceva. Nu contează ce se întâmplă, ci cum comunici ceea ce se întâmplă. Nu contează ce fac alții, ci cum interpretezi și cum descrii tu acele acțiuni. Câtă vreme o tratăm și o descriem ca pe o suferință, aveam parte de ... suferință. Atunci când – să zicem – suferim din dragoste, adesea abuzăm de expresii precum „ca o lovitură-n piept", „m-a înjunghiat în stomac", „a răsucit cuțitul în rană" și alte asemenea. În realitate, noi nu ştim ce înseamnă să fii înjunghiat în stomac şi să ai cuţitul răsucit în rană, dar ne imaginăm că durerea e asemănătoare. Subconștientul nu face diferența între real și imaginar. De aceea, noi descriem suferința emoțională și/sau psihică, în termeni fiziologici. Acesta este motivul pentru care şi suferinţa noastră se accentuează, pentru că îi dăm Subconştientului nostru informaţii exagerate", explică hipnoterapeutul Eugen Popa.

Cum îți poți da seama când un adult poartă astfel de „răni"?

În opinia specialistului, există câteva trăsături caracteristice generale, cheie, care ne ajută să identificăm rapid atunci când un adult poartă „răni" exagerate, precum:

- se plâng mereu că emoțiile și sentimentele lor nu sunt recunoscute de către partenerul/partenerii lor.

- sunt mult mai emoționali decât colegii lor, adesea considerați ca fiind schimbători, instabili, experimentând un nivel mai ridicat al tuturor emoțiilor în comparație cu alte persoane.

- nu sunt foarte buni la menținerea contactului cu oamenii.

- două persoane cu această convingere vor avea tendința de a lega rapid o prietenie emoțională și interesantă sau o relație cu o experiență puternică de recunoaștere emoțională, care deseori se termină rapid şi intens.

- doi iubiți cu această convingere vor tinde să se atragă reciproc către „partea întunecată" a emoțiilor lor, care este frecvent moderată cu alcool, droguri și activități negative.

Cum se tratează formele exagerate de suferinţă autoindusă

Una dintre cele mai eficiente metode de terapie pentru a ameliora stările de suferinţă exagerate provocate de noi, în complicitate cu Subconştientului nostru, poartă numele de „Metaforele Mişcării", şi a fost inventată de trainer şi specialist în NLP, Andrew T. Austin.

„Metaforele Mişcării, această metodă inedită şi extrem de eficientă din punct de vedere terapeutic, ne ajută să înţelegem cu adevărat Limbajul Subconştientului şi să ne identificăm programele automate care ne guvernează. Metoda ne ajută să mergem direct la ţintă şi să identificăm soluţia perfectă pentru rezolvarea suferinţei noastre. Metaforele ascund la vedere, cele mai adânci crezuri pe care fiecare dintre noi le avem. Atunci când „vorbește gura fără noi", avem de fapt de-a face cu o exprimare profundă a subconștientului nostru. Metaforele Mișcării ne revelează un mod nou de a auzi cu adevărat și a înțelege nu doar sensul declarativ al comunicării ci mai ales pe cel subtil, ascuns, inconștient. Este o unealtă foarte precisă care se folosește de „materialul clientului" pentru a identifica ce anume îl blochează și astfel ne arată foarte clar ce avem de făcut pentru a elimina acest blocaj", declară Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27