O substanță chimică periculoasă a fost descoperită în vinurile europene.
Nivelurile unei substanțe chimice puțin cunoscute, denumită TFA (acid trifluoroacetic), au crescut „alarmant” în vinurile europene în ultimele decenii, potrivit unei analize recente. Specialiștii avertizează că această contaminare ar putea depăși limitele de siguranță la nivel planetar, scrie The Guardian.
Cercetarea a fost realizată de organizația Pesticide Action Network Europe (PAN Europe), care a testat 49 de sticle de vin din comerț pentru a evalua modul în care contaminarea cu TFA a evoluat în timp. Rezultatele au arătat concentrații de TFA mult mai mari decât cele observate anterior în apă.
TFA este un produs secundar rezultat din degradarea substanțelor chimice PFAS – un grup de compuși rezistenți, utilizați pe scară largă în diverse produse industriale și de consum, care pot prezenta riscuri asupra fertilității.
Conform cercetătorilor, vinurile produse înainte de anul 1988 nu conțineau urme de TFA. În schimb, cele fabricate după 2010 prezentau o creștere semnificativă a contaminării. Atât vinurile convenționale, cât și cele ecologice au fost afectate, însă nivelurile de TFA în cele ecologice au fost în general mai mici.
„Vinurile cu cele mai mari concentrații de TFA au fost, în medie, și cele care conțineau cele mai multe reziduuri de pesticide,” a declarat Salomé Roynel, reprezentantă PAN Europe, organizație care solicită Comisiei Europene și statelor membre interzicerea pesticidelor care conțin PFAS.
Studiul a inclus 10 vinuri din Austria, din pivnițe datând chiar din 1974 – înainte ca anumite politici să fi permis utilizarea pe scară largă a substanțelor precursoare ale TFA – precum și 16 vinuri cumpărate din supermarketuri austriece, cu ani de producție între 2021 și 2024.
După ce primele teste au indicat niveluri neașteptat de mari de TFA, cercetătorii au cerut partenerilor din alte țări europene să trimită mostre de vin.
Analiza finală, care a inclus vinuri din 10 țări europene, a arătat că vinurile vechi nu prezentau urme detectabile de TFA. Între 1988 și 2010, concentrațiile au crescut modest, de la 13 µg/l la 21 µg/l. Însă după 2010, contaminarea a crescut brusc, ajungând la o medie de 121 µg/l în vinurile recente.
Deși autoritățile nu au considerat până acum TFA ca fiind o amenințare majoră pentru sănătate, studii recente pe mamifere sugerează că substanța ar putea afecta negativ reproducerea. În 2024, autoritatea de reglementare chimică din Germania a propus clasificarea TFA ca substanță toxică pentru reproducere la nivel european.
Un studiu publicat în luna octombrie a susținut că natura persistentă a TFA, precum și creșterea concentrațiilor sale, indică faptul că această substanță îndeplinește criteriile unei „amenințări la adresa limitelor planetare”, având potențialul de a perturba ireversibil procesele esențiale ale sistemului Terrei.
Hans Peter Arp, cercetător la Universitatea de Știință și Tehnologie din Norvegia și autor principal al studiului respectiv (care nu a fost implicat în cercetarea PAN Europe), a declarat că, deși studiul nou este doar o analiză preliminară, „rezultatele sunt atât previzibile, cât și șocante”.
„În ansamblu, ele sunt în linie cu ceea ce știe deja comunitatea științifică despre creșterea alarmantă a TFA în aproape orice putem măsura. De asemenea, oferă dovezi suplimentare că pesticidele pe bază de PFAS pot fi o sursă majoră de TFA în zonele agricole, alături de alte surse, precum agenți frigorifici sau produse farmaceutice,” a adăugat Arp.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News