Studiu: Oamenii de ştiinţă, mai aproape de ''repararea'' inimilor afectate de infarct

Oamenii de ştiinţă au anunţat că au reuşit, cu ajutorul celulelor stem, să facă un pas important în direcţia ''reparării'' inimilor afectate de atacul de cord, ceea ce ar conduce la prima terapie pentru insuficienţă cardiacă şi la evitarea necesităţii transplantului, relatează vineri Press Association.

O tehnică bazată pe o combinaţie de celule stem şi celule cardiace ar putea contribui la refacerea zonelor afectate de un infarct, evitându-se astfel necesitatea unui transplant a întregului organ, sugerează un nou studiu.

Descoperirea ar putea duce către obţinerea unui nou tratament, mult aşteptat de persoanele cu insuficienţă cardiacă, a anunţat Fundaţia Britanică a Inimii, care a finanţat parţial cercetarea.

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Cambridge şi Universitatea din Washington a folosit ţesut uman realizat în laborator la imprimantă 3D pentru a testa combinaţia de celule din muşchiul cardiac şi celule ajutătoare obţinute din epicard, învelişul extern al inimii.

Cercetătorii au descoperit că celulele din epicard au ajutat la dezvoltarea celulelor muşchiului cardiac şi la îmbunătăţirea capacităţii acestora de a se contracta şi relaxa.

În cazul şoarecilor de laborator cu inimi afectate, această combinaţie a permis celulelor transplantate să supravieţuiască şi să refacă muşchiul cardiac afectat şi celulele vaselor sanguine.

În timpul unui atac de cord, o parte a inimii nu mai primeşte oxigen, ceea ce provoacă moartea muşchiului. Corpul uman nu poate regenera acest muşchi şi în acest caz este necesar de un transplant de inimă.

Cercetarea noastră demonstrează un imens potenţial al celulelor stem care pot oferi într-o bună zi prima terapie pentru insuficienţă cardiacă, a declarat doctor Johannes Bargehr de la Universitatea Cambridge, autor principal al studiului.

Deşi mai avem o cale lungă de parcurs, credem că suntem cu un pas gigantic mai aproape, iar acest lucru este incredibil de emoţionant, a adăugat specialistul.

Oamenii de ştiinţă au făcut eforturi în ultimii ani pentru a utiliza celule stem în vederea refacerii inimilor afectate deoarece majoritatea celulelor transplantate mor la scurt timp după intervenţie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel