Statele membre Schengen nu folosesc corespunzător sistemele IT de supraveghere a frontierelor

Statele membre ale spaţiului de liberă circulaţie Schengen nu fac suficient pentru a realiza o introducere corectă a datelor în sistemele IT folosite pentru supravegherea frontierelor, potrivit unui raport publicat luni de Curtea de Conturi Europeană, relatează agenţia DPA.

Unele date lipsesc, unele sunt incomplete şi altele sunt introduse incorect, ceea ce conduce la ineficienţă în efectuarea controalelor la frontierele externe, se arată în raport. Documentul mai sesizează că aproximativ jumătate din poliţiştii de frontieră le-au permis unor persoane să treacă frontiera externă a spaţiului Schengen fără a consulta aplicaţiile IT corespunzătoare. Există de asemenea discrepanţe între numărul de vize Schengen emise şi numărul vizelor verificate, ceea ce sugerează că verificările la frontierele externe ale spaţiului Schengen nu au fost efectuate în toate cazurile.

Din spaţiul Schengen fac parte 22 de statele membre ale UE şi alte patru ţări europene. Cum între graniţele acestor state nu există controale vamale riguroase, supravegherea eficientă a frontierei externe a acestei zone de liberă circulaţie este foarte importantă pentru combaterea terorismului, a imigraţiei ilegale şi criminalităţii organizate, aminteşte raportul. Auditorii Curţii de Conturi Europene au examinat în ce măsură sistemele IT ajută poliţiştii de frontieră să-şi desfăşoare activitatea - inclusiv în ce priveşte verificarea persoanelor, a obiectelor şi vizelor - şi să compare amprentele şi datele pasagerilor.

Poliţiştii de frontieră folosesc datele din sistemele IT drept bază pentru decizia de a permite intrarea unei persoane, dar uneori ei nu primesc din sistem informaţii adecvate pentru această decizie, explică auditorul Bettina Jakobsen. Dar, în principiu, sistemele IT sunt bine concepute pentru a facilita controalele, se mai menţionează în raport. Auditorii au examinat sistemele IT din Finlanda, Franţa, Italia, Luxemburg şi Polonia, informează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel