Stareța Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea, acuzată de spălare de bani

Stareța unei mănăstiri din Bihor a fost trimisă în judecată de către procurorii DIICOT, fiind acuzată de spălare de bani în formă continuată și constituirea unui grup infracţional organizat.

Potrivit ebihoreanul.ro, maica Mina, stareţa Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea și cetățeande onoare al orașului, a fost trimisă în judecată, de către procurorii DIICOT, fiind acuzată de constituirea unui grup infracţional organizat şi spălare de bani în formă continuată.

Maria Bădilă, cunoscută ca Maica Mina, e învinuită că printr-un cont bancar al lăcaşului a spălat aproape 1 milion de lei proveniţi de la producătorul şi distribuitor de medicamente Ropharma.

Donațiii fictive pentru mănăstire

Ancheta a debutat în urmă cu doi ani, când poliţişti de la BCCO Târgu Mureş s-au sesizat cu privire la activitatea infracţională a grupului organizat. De atunci şi până în prezent, în contul bancar al bisericii din Oradea au fost făcute mai multe viramente bancare, cu titlul de „sponsorizare", în valoare totală de 914.000 de lei, de la Ropharma. Aceștia erau ulterior virați în conturile unor salariaţi de încredere ai firmei sub diverse pretexte, ca de pildă achiziţie de tablă, cherestea, răsaduri, ceară, muguri de pin, răşină, lemn pentru iconostas, dar numai după ce Maica Mina își oprea un comision de 14% din tranzacțiile făcute.

Cei 132.000 lei rămași Maicii Mina, au fost cheltuiți, între altele, pe mâncare, vin de împărtăşanie, dar şi pe o excursie în Grecia.

Procurorii DIICOT au verificat toate sponsorizările Ropharma făcute către mănăstire în perioada octombrie 2010 - ianuarie 2013, descoperind în total 19 contracte încheiate pentru "sprijinirea lucrărilor de construcţii şi consolidarea mănăstirii". Dar, fără excepţie, toate "donaţiile" au fost fictive, banii fiind viraţi într-un cont special al mănăstirii, care nu era folosit pentru operaţiunile curente, iar de aici erau re-transferaţi spre conturile unor angajaţi ai sucursalelor Ropharma din Târgu Mureş, Braşov, Iaşi şi Bacău.

Anchetatorii au stabilit că stareţa Maica Mina şi Ciprian Niţulescu, patronul farmaciilor Fontana şi Mig Farm, sunt capii afacerii.

După câteva luni de investigații discrete, în urmă cu doi ani, au avut loc 23 de percheziţii domiciliare în şapte judeţe, înlocalitățile Târgu Mureş, Bacău, Reghin, Braşov, Oradea, Iaşi, Iernut, Cluj-Napoca şi Vaslui, la mai multe persoane suspectate de spălare de bani proveniţi din evaziune fiscală, prin contul Mănăstirii „Sfintei Cruci” din Oradea. 

Maica Mina, contrazisă de expertize

Odată demarate cercetările, Maica Mina nu a recunoscut nimic. Susţine că toată afacerea a fost condusă de Niţulescu, fără ca ea să ştie sau să se implice.

„Nu am auzit de Ropharma, nu cunoşteam de existenţa unor contracte de sponsorizare cu Mănăstirea pe care o reprezentam şi nici de viramentele făcute către alte persoane", a susţinut cetăţeana Maria Bădilă, potrivit ebihoreanul.ro

Din păcate, expertizele criminalistice, grafologice și contabile au demonstrat că stareţa minţe. 

Procurorii DIICOT au stabilit că stareţa trebuie să răspundă alături de firmă şi de celelalte cinci persoane care au creat circuitul evazionist, toți cei șase fiind trimiși în judecată pe 12 decembrie 2013 pentru constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani în formă continuată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel