Spitalul Fundeni – prima bancă publică de celule stem din România

irinel popescu
irinel popescu

Profesorul univ. Dr. Irinel Popescu a afirmat, vineri, cu ocazia seminarului organizat de revista “Finanțiștii” cu tema “Recoltarea de celule stem la naștere - necesitate sau lux?”, că spitalul Fundeni ar putea fi prima bancă publică de celule stem din România. Evenimentul care și-a propus să promoveze necesitatea informării în ceea ce privește recoltarea, depozitarea și utilizarea celulelor stem s-a bucurat de participarea unor reputaţi specialişti străini, printre care Dr. Dariusz Boruczkowski, Foreign Affairs Manager Deputy Medical Director Famicord, specialist în transplantologia clinică a celulelor stem şi Zacharias G. Kallis, Scientific Manager, Lifeline Cord Blood and Tissue bank.

La evenimentul moderat de realizatoarea TV Gabriela Vrânceanu Firea, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant, prof. univ.dr. Irinel Popescu a afirmat că Spitalul Fundeni este în curs de obţinere a ultimelor avize pentru a deveni prima bancă publică de celule stem din cordonul ombilical, adăugând că România trebuie să se integreze curentului european de recoltare a sângelui ombilical în bănci publice, care devin din ce în ce mai importante, ca şi registrele naţionale.

În acest context, dr. Dariusz Boruczkowski, Foreign Affairs Manager Deputy Medical Director FamiCord, a subliniat faptul că cercetarea în domeniul celulelor stem ia în prezent direcții nebănuite și că în viitor spectrul bolilor ce vor putea fi vindecate cu ajutorul lor se va extinde.

De asemenea, Dr. Aurora Dragomirişteanu, preşedintele Registrul National al Donatorilor Voluntari de celule stem Hematopoietice, a evidențiat de ce în Occident devine mai interesant câmpul donării în sistem public, în cazul unei bănci publice coordonate de un registru naţional.

Potrivit acesteia, sângele donat, care nu impune nici un cost pentru mama care îl donează, dar devine proprietatea sistemului public sau a unei bănci publice de sânge, poate salva zeci de mii de pacienți, iar existența registrelor interconectate, din diferite ţări, facilitează accesul la baza internaţională de donatori, ceea ce creşte şansele pacienţilor de a găsi donatori compatibili.

Totodată, Dragomirişteanu a specificat că toate costurile stocării în banca publică sunt suportate de bugetul de stat, iar lipsa fondurilor din sistemul de sănătate afectează direct progresele în domeniu, punctând faptul că, în România, costurile realizării unui transplant medular în străinătate sunt cu 50% mai reduse.

În contextul în care Dragomirişteanu a subliniat că în România există bănci private care stochează pro bono sânge cordonal, Mihaela Cracea, managing Associate, Pachiu& Asociatii, a explicat care este diferența între o bancă privată și una publică, ultima permițând accesul oricărei persoane la șansa de a se vindeca.

În cadrul evenimentului organizat cu sprijinul principalelor bănci private de recoltare de celule stem, Zacharias Kallis, invitatul băncii pentru celule stem Lifeline, a vorbit despre tipurile de celule stem ce pot fi recoltate la naștere, cu accent pe “un nou tip de celule, care pot iniția mecanisme de autoreparare în organism”, și a împărtășit publicului prezent din experiența cipriotă în materie de gestionare a celulelor stem în folosul unei categorii cât mai largi de public, concluzionând că ”Într-o lume ideală n-ar trebui să existe bănci private. Ar trebui ca statul să se ocupe și să plătească pentru tot”.

La primul eveniment organizat de revista “Finanțiștii”, dezbaterile au permis auditoriului specializat să transmită publicului că terapia cu celule stem reprezintă viitorul sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel