Speculatorii încearcă să destabilizeze cursul valutar

curs valutar
curs valutar

Exportatorii avertizează că evoluţia leului este supusă unor presiuni enorme din partea unor speculatori atât din România, cât şi din afara ţării, care doresc o evoluţie nefavorabilă a monedei naţionale.

bani, euro"Marea dilemă a exportatorilor este ce se va întâmpla cu cursul valutar în 2011. Sunt presiuni enorme din partea unor speculatori interni şi externi, care îşi doresc o evoluţie nefavorabilă a cursului de schimb, adică pe care nici Banca Naţională a României (BNR) să nu o mai stăpânească", a afirmat Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat recent că banca centrală consideră că nu există motive pentru o instabilitate a cursului de schimb valutar în 2011. "Nu vedem motive pentru care el nu ar fi în continuare stabil", a afirmat Isărescu, arătând că deficitul extern extrem de mare, de 12 - 14% din PIB în 2007 şi 2008 a coborât la 4-6% din PIB, un nivel sustenabil. Cursul valutar a variat în acest an de la 4,2265 lei/euro în prima şedinţă la un minim de 4,0653 lei/euro atins în a doua parte a lunii martie, iar cea mai recentă rată de referinţă anunţată de BNR se plasează la 4,2931 lei/euro.

Rata de schimb a urcat până la maximul record de 4,3688 lei/euro la sfârşitul lunii iunie, după ce Guvernul a anunţat implementarea unor noi măsuri de austeritate, inclusiv reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25% şi majorarea TVA cu 5 puncte procentuale, la 24%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel