Sotheby's va scoate la licitaţie înregistrarea video originală cu primii paşi pe Lună ai lui Neil Armstrong

Un fost intern al NASA, care a cumpărat numeroase casete video aparţinând agenţiei spaţiale pentru a le revinde, ar putea deveni milionar luna viitoare când Sotheby's va scoate la vânzare o filmare considerată, potrivit casei de licitaţii, singura înregistrare originală păstrată cu primii paşi pe Lună, în urmă cu 50 de ani, potrivit Reuters. 

În anii după aselenizarea de la 20 iulie 1969 în cadrul misiunii Apollo 11, NASA obişnuia să înregistreze alte materiale video peste cele originale sau să vândă casetele pentru a eficientiza costurile, a precizat Gary George, care, la acea vreme, era student şi a achiziţionat peste 1.000 de role video ale NASA pentru circa 218 dolari, la o licitaţie organizată de guvern în 1976.

'Nu ştiam că ar putea valora ceva', a precizat George, care acum este un inginer mecanic în vârstă de 65 de ani din Las Vegas, într-un interviu telefonic pentru Reuters. 'Le vindeam posturilor de televiziune doar pentru a le reutiliza'.

Trei dintre aceste casete s-au dovedit însă a fi nepreţuite. Una dintre ele a captat imaginile primilor paşi făcuţi pe Lună de astronautul Neil Armstrong, care a rostit cuvintele devenite celebre: Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire.

Înregistrările conţin totodată imagini cu astronautul Buzz Aldrin făcând salturi în condiţiile de gravitaţie minimă de pe Lună, convorbirea telefonică purtată cu preşedintele Statelor Unite, Richard Nixon, pe cei doi astronauţi înfigând steagul american pe suprafaţa astrului selenar sau în timp ce adunau, printre altele, mostre de rocă şi sol, a precizat purtătoarea de cuvânt a Sotheby's, Hallie Freer. Casetele s-ar putea vinde pentru o sumă de până la două milioane de dolari atunci când vor fi scoase la licitaţie în New York pe 20 iulie, a mai spus Freer, care nu a dorit să dezvăluie detalii despre înţelegerea financiară dintre Sotheby's şi vânzător.

Colecţionarii cheltuie sume impresionante pentru artefacte legate de explorări spaţiale. În 2017, Sotheby's a vândut pentru 1,8 milioane de dolari un săculeţ cu fermoar pe care erau inscripţionate cuvintele Lunar Sample Return conţinând mostre de praf selenar şi care a fost folosit de Armstrong în timpul misiunii din 1969. După ce a achiziţionat casetele, George a vândut circa opt role unor posturi de televiziune pentru 50 de dolari fiecare. Abia când a pus toate casetele în furgonetă spre a le dona unei biserici pentru a obţine o scutire de taxe, tatăl lui a observat cele trei înregistrări etichetate Apollo 11 EVA, acronim pentru sintagma activitate extravehiculară, potrivit terminologiei NASA legate de aselenizare. 'Era cu adevărat pasionat de misiuni spaţiale şi a spus: 'Cred că o să le păstrez. Ar putea fi valoroase într-o zi, a povestit George. 'Aşadar, din acest motiv le-am scos din grămadă şi le-am plimbat prin ţară timp de 43 de ani. Aşa au supravieţuit'.

NASA a recunoscut în 2006 că înregistrările video originale cu evenimentul istoric al aselenizării sunt de negăsit. Agenţia spaţială americană nu a formulat încă un punct de vedere pe tema viitoare licitaţii, la solicitarea Reuters. În 2008, George se afla în vacanţă împreună cu un prieten de la NASA care i-a spus că are drept sarcină localizarea casetelor pierdute.

Acesta i-a mărturisit 'Se pare că am pierdut casetele originale cu Apollo 11 EVA', a precizat George pentru Reuters.

'Ca să fiu sincer, stăteam la o masă şi beam o bere când mi-am zis 'La naiba, casetele alea sunt la mine', a relatat acesta. La acel moment, George nu avea echipamentul adecvat pentru a viziona casetele şi încă nu ştia cu exactitate ce conţineau. După ce a luat însă legătura cu NASA pentru a le restitui, George a vizitat un studio video din California unde le-a vizionat pentru prima dată. Sunetele şi imaginile au fost transmise de o cameră de luat vederi manevrată de Armstrong, care a rămas pe suprafaţa selenară până în ziua de astăzi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel