Somn puțin, risc dublu de boli cardiovasculare

Dacă dormiți cinci ore sau mai puțin pe noapte, vă dublați riscul de boli cardiovasculare pe termen lung, arată un studiu publicat ieri la Congresul Societății Europene de Cardiologie care s-a desfășurat în Germania, la Munchen. Bărbații sunt cei vizați.

Un nou studiu, prezentat ieri la Congresul Societății Europene de Cardiologie 2018, de la Munchen, din Germania, arată că bărbații de vârstă mijlocie care dorm de cinci ore sau mai puțin pe noapte au risc de a dezvolta un eveniment cardiovascular major în următoarele două decenii de două ori mai mare decât bărbații care dorm între șapte și opt ore în fiecare noapte.

Somnul pierdut, efecte pe termen lung

Autorul studiului, Moa Bengtsson, de la Universitatea din Gothenburg, Suedia, a declarat că: „Pentru persoanele cu o viață agitată, somnul poate fi perceput ca o pierdere de timp, dar studiul nostru sugerează ca somnul de scurtă durată ar putea fi legat de bolile cardiovasculare care vor apărea în viitor", notează sciencedaily.com.

Studiile anterioare au adus dovezi contradictorii privind asocierea dintre somnul prea puțin și șansele mai mari de a suferi un eveniment cardiovascular în viitor. Acest studiu, însă, a investigat această relație la bărbații de 50 de ani.

Cum a fost făcut studiul

În 1993, 50% din bărbații născuți în 1943 care locuiau în Gothenburg au fost selectați aleator ca să participe la un studiu. Dintre cei 1.463 invitați, 798 (adică 55%) au acceptat.

Participanții au trecut printr-un examen fizic și au completat un chestionar privind starea lor de sănătate, durata medie de somn, gradul de activitate fizică și au trebuit să recunaoscă dacă fumează sau nu.

Bărbații au fost împărțiți în patru grupe, în funcție de media orelor de somn estimată: cinci ore sau mai puțin, șase ore, șapte spre opt ore (considerat timp normal de odihnă) și mai mult de opt ore.

Analizați 21 de ani

Participanții au fost urmăriți timp de 21 de ani pentru a vedea rata de apariție a evenimentelor cardiovasculare majore, ceea ce a inclus atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale, spitalizarea din cauza insuficienței cardiace, revascularizarea coronariană sau decesul din cauza bolilor cardiovasculare. Datele privind evenimentele cardiovasculare au fost colectate din evidențele medicale, Registrul suedez de externare din spitale și Registrul suedez al cazurilor de deces.

Din cei 759 de bărbați rămași în studiu, după excluderea celor cu date incomplete, s-a constat că la bărbații care dormeau cinci ore sau mai puțin pe noapte, hipertensiunea, diabetul, obezitatea, fumatul, activitățile fizice reduse și somn prost era mult mai comune decât la bărbații care aveau timpul normal de odihnă.

Risc dublu față de cei care dorm normal

Comparativ cu aceștia, bărbații care dormeau cinci ore sau mai puțin pe noapte au avut un risc de două ori mai mare de a suferi un eveniment cardiovascular major până la vârsta de 71 de ani, arată rezultatele studiului.

Riscul a rămas dublat după ajustarea factorilor de risc cardiovascular la începutul studiului, incluzând obezitatea, diabetul zaharat și fumatul.

Bengtsson a concluzionat că: „Bărbații cu cea mai scurtă durată de somn la vârsta de 50 de ani au fost de doua ori mai susceptibili de a avea un eveniment cardiovascular până la vârsta de 71 de ani decât cei care au dormit o sumă normală de ore, chiar și atunci când alți factori de risc au fost luați în considerare".

„În studiul nostru, mărimea riscului cardiovascular crescut asociat cu somnul insuficient este similară cu cea a fumatului sau a diabetului la vârsta de 50 de ani. Acesta a fost un studiu observațional, așa că bazat pe constatările noastre că nu putem concluziona ferm că somnul de scurtă durată provoacă boli cardiovasculare sau spun că somnul mai mult cu certitudine va reduce riscul. Cu toate acestea, constatările sugerează că somnul este important - și acesta ar trebui să fie luat în condiderare", a mai spus cercetătoarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel