Sfinții 40 de mucenici, 9 martie. Ce semnifică această mare sărbătoare

Ema Apostu / 07 Martie 2019 / 08:25

Sfinții 40 de mucenici, 9 martie. Pe data de 9 martie, sunt prăznuiți Sfinţii 40 de Mucenici.

Sfinții 40 de mucenici, 9 martie. Sfinţii 40 de Mucenici au pătimit în localitatea Sevastia din Armenia, în vremea domniei împăratului Liciniu. Cei 40 de mucenici erau soldaţi care au mărturisit că sunt creştini şi din acest motiv au refuzat să jertfească idolilor. Pentru mărturisirea credinţei în Hristos, cei 40 de mucenici au fost supuşi la multe chinuri, ca în cele din urmă să fie scufundaţi într-o apă aproape îngheţată de lângă cetate, scrie crestinortodox.ro.

Sfinții 40 de mucenici, 9 martie. Cei 40 de mucenici au învins frigul şi gheaţa lacului de lângă Sevastia. În acea noapte de 8/9 martie a anului 320, 40 de creştini au biruit moartea. 40 de creştini au ales mai degrabă să moară într-un lac îngheţat decât să accepte "un mic compromis" care i-ar fi despărţit însă de dragostea lui Hristos. Unul dintre mucenici nu a mai rezistat şi a ieşit din lac.

Sfinții 40 de mucenici, 9 martie. Renunţând la credinţa în Hristos, a fost dus într-o baie caldă, dar acolo a murit. Locul său a fost luat de un alt soldat creştin, dintre paznici. Văzând cununile care se coborau asupra capetelor celor 39 sfinţi, şi-a lepădat hainele şi a intrat în apa îngheţată.

Sfinții 40 de mucenici, 9 martie. Când torţionarii au venit dimineaţă, au văzut viaţa, căci niciunul din cei 40 nu a murit peste noapte, ţinuţi fiind în viaţă de puterea Duhului Sfânt. Torţionarii nu au putut înţelege nimic, ajungând să creadă că mucenicii beneficiau de o lucrare vrăjitorească.

Sfinții 40 de mucenici, 9 martie. În cele din urmă i-au omorât pe cei 40 de mucenici. Sunt pomeniţi ca simbol al biruinţei muceniceşti, fiecare după numele lui: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton şi Aglaie.