Sfinții 40 de Mucenici, distanța de la sfinți la comă. Avertisment sumbru

Medicul primar urgențe Tudor Ciuhodaru lansează un avertisment sumbru în ziua de Sfinții Mucenici. 

"Azi sunt cele 40 de pahare şi din păcate, în fiecare an există pacienţi care vor să le bea neapărat pe toate şi ajung în serviciul de urgenţă. Toţi acești pacienți necesită măsuri complexe de stabilizare, resuscitare volemică şi suport respirator, evaluare clinică, imagistică şi biologică şi tratament simptomatic şi al complicaţiilor immediate, precum bronhoaspiraţie, tulburări paroxistice de ritm dar şi a celor tardive, de tipul encefalopatiei Wernicke. Pe un studiu pe care l-am efectuat timp de cinci ani în Spitalul Clinic de Urgente "Sf. Ioan" am constatat că pe 9 martie bărbaţii reprezintă 76,92% din cazurile de etilism acut, 69,23% fiind din rural, şi că la fiecare al cincilea bărbat băut ajuns la urgenţe apare şi o doamnă sau domnişoară cu exces etilic. Alcoolemia medie de pe 9 martie a fost de 330 mg%", a precizat medicul Tudor Ciuhodaru. 

El a continuat: "Se asociază şi afecţiunile digestive, cuprinzând crize ulceroase, gastroduodenite, colici biliare, pancreatite, hemoragii digestive. Excesele bahice duc şi la cresterea numarului de cazuri de afecţiuni cardiovasculare, hipertensiune, angină pectorală sau metabolice, diabet dezechilibrat, guta. Costurile ce decurg din tratamentul medical, la care se adaugă intervenţiile salvării şi a poliţiei, ce intervine frecvent în astfel de situaţii sunt platite din banii noştri iar pentru că majoritatea acestor pacienti nu platesc asigurări de sănătate, am initiat un proiect de lege ce prevede ca etilicii ajunsi in serviciul de urgenţă, dupa rezolvare terapeutică, să deconteze contravaloarea serviciilor medicale fie în bani fie prin muncă în folosul comunităţii". 

[citeste si]    

Tudor Ciuhodaru face și o recomandare: "Să evitaţi excesele bahice, să beţi cu creierul şi nu cu stomcul, să nu conduceţi dacă aţi baut, să respectaţi situaţiile în care este contraindicate asocierea alcoolului cu medicaţia şi nu în ultimul rănd, să nu lăsaţi sticlele de alcool nesupravegheate în prezenţa copiilor, aceşia fiind expuşi la forme severe de intoxicaţii- Cei şi mai ales cele care consumă alcool în spaţii publice (restaurante, baruri) sau în locuinţa altor persoane, sunt expuşi la situaţii violente, mai periculoase chiar decât consumul de alcool, aşa că este bine să fie însoţite de persoane din anturaj ce nu consumă alcool, de tipul "soferului de servici", pentru a a evita situaţiile neplăcute". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel