Se schimbă buletinele. Datele biometrice, obligatorii

Comisia Europeană doreşte să instituie obligativitatea includerii datelor biometrice în cărţile de identitate.

Obligativitatea includerii datelor biometrice în cărţile de identitate este o măsură cerută recent de Comisia Europeană. Măsura este inclusă într-un set de propuneri având ca scop restrângerea spaţiului de manevră al teroriştilor şi infractorilor, urmărind diminuarea mijloacelor necesare pentru planificarea, finanţarea şi săvârşirea infracţiunilor.

Conform ultimelor estimări, 80 de milioane de europeni deţin cărţi de identitate care nu pot fi citite automat şi nu sunt prevăzute cu elemente biometrice de identificare. Astfel, în cadrul măsurile care au ca scop îmbunătăţirea elementelor de securitate ale cărţilor de identitate cu scopul de a împiedica fraudarea documentelor Comisia propune măsuri de îmbunătăţire a elementelor de securitate cu care sunt prevăzute cărţile de identitate ale cetăţenilor UE şi documentele de şedere ale membrilor de familie ai acestora din afara UE.

Standarde comune de securitate

În aceste condiţii, pentru a împiedica utilizarea documentelor frauduloase, care pot fi folosite inclusiv de terorişti şi infractori din ţări terţe pentru a intra în UE din ţări terţe, CE propune stabilirea unor standarde comune de securitate în întreaga UE în conformitate cu standardele minime de securitate stabilite de OACI.

O altă propunere este "instituirea obligativităţii datelor biometrice în cazul ţărilor care eliberează cărţi de identitate: de acum înainte, cărţile de identitate ale cetăţenilor UE (în vârstă de peste 12 ani) şi documentele de şedere ale membrilor de familie ai acestora din afara UE vor include date biometrice, şi anume amprente digitale şi imagini faciale care vor fi stocate pe cipul documentului", măsură care va fi însoţită de garanţii mai stricte cu privire la acordarea accesului la elementele biometrice.

[citeste si]

De asmenea, Comisia doreşte începerea unui proces de eliminare treptată a documentelor neconforme. "Noile norme prevăd o eliminare relativ rapidă, dar treptată, a documentelor neconforme la expirarea valabilităţii acestora sau cel târziu în termen de cinci ani şi, respectiv, de doi ani în cazul celor mai puţin sigure (care nu pot fi citite automat)", explică CE într-un comnunicat de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel