Constantin Săvoiu: Integrarea magrebienilor nu mai este posibilă. Stânga a greșit infernal!

Constantin Săvoiu a evaluat pentru DCNews situația din Franța, după atentatele de la Paris. Potrivit lui Săvoiu, o mare parte a populației este exasperată și va căuta soluții radicale. ”Este o criză în toată Europa. Londra, în câteva decenii, va avea o populație musulmană mai numeroasă decât cea anglicană. Este un revers al colonialismului. Iar omul de rând, cum spuneam, este exasperat și vrea soluții rapide. De acest lucru profită extremismul european și astfel se închide cercul”, arată Constantin Bartolomeu Săvoiu.

Constantin Bartolomeu Săvoiu are cetățenie franceză de trei decenii. Consultant în relații economice internaționale, este căsătorit cu o creștină din Siria. În Franța a militat activ pentru partidul de dreapta Adunarea pentru Republică.

-Cum se trăiește la Paris, care este starea de spirit a populației?

-Franța a mai trăit perioade tensionate. La trei luni după alegerea lui Chirac  au fost explozii la metrou. În fiecare dimineață, când urcam în metrou, ne uitam cu suspiciune unii la alții, încercam să ghicim dacă omul de lângă noi nu ascunde în geantă un dispozitiv exploziv. Soția vorbește astăzi cu sora sa din Damasc, pe Skype, și ea îi spune că după patru ani de război nici nu mai aude bombardamentele, s-a obișnuit. Dar, în Damasc, oamenii nu au încotro. În Franța, se așteaptă soluții. O mare parte a populației este exasperată. Se vede din ascensiunea extremei drepte, a partidului condus de Marie LePen. Pe de o parte avem  ciocnirea două civilizații și canalizarea către minorități a temerilor. Se reproșează imigranților că nu respectă cultura țării în care au venit. Pe de alta, sunt foarte mulți tineri, indiferent de origine, care nu au găsit un loc de muncă,  care nu au locuință. A început migrația francezilor cu diplomă către SUA, ori Australia. Nemulțumirile alimentează extremismul.

-Soluția nu ar fi integrarea? Cum poți stinge conflictul prin violență sau segregare?

-Este un ciclu infernal: atentat-represiune-atentat, care nu poate fi oprit. Evident că soluția ar fi integrarea. Dar aceasta nu mai este posibilă. Cum să integrezi minorități care trăiesc separat? Segregarea s-a produs, în practică: sunt cartiere întregi care au propriile legi și care trăiesc în afara culturii franceze. Treptat, populația majoritară a părăsit cartierele în care veneau magrebini, prețurile acelor apartamente au scăzut, așa că acolo s-au mutat imigranții, iar cartierele respective s-au autoizolat. Poliția nu intră acolo, traficul de droguri se practică pe scară largă, job-uri nu se găsesc. Tinerii au intrat sub influența mișcărilor fundamentaliste.  

- Nu este polarizarea societății de vină?

-Este de vină și criza economică, dar cea mai mare vină o poartă Stânga. Au făcut marșuri, încă de la sfârșitul anilor 70, au cerut tot mai multe drepturi pentru imigranții arabi. Nu era o stragie coerentă de integrare, au vrut doar să-i folosească pentru a ataca Dreapta. Imigranții, copiii și nepoții acestora nu mai sunt nici magrebieni, nici francezi, s-au rupt de cultura arabă, nici nu au adoptat cultura franceză și astfel au putut fi contaminați de extremism.  Rezultatul a fost că au favorizat auto-izolarea magrebienilor, astfel încât aceștia au putut fi gangrenați de extremismul religios. Dar această situație nu e doar în Franța. Este o criză în toată Europa. Londra, în câteva decenii, va avea o populație musulmană mai numeroasă decât cea anglicană. Este un revers al colonialismului. Iar omul de rând, cum spuneam, este exasperat și vrea soluții rapide. De acest lucru profită extremismul european și astfel se închide cercul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel