S-a DECIS. CE vor însemna carantina și izolarea și CUI de aplică. Arafat, ANUNȚ

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a făcut ultimele precizări despre legea adoptată de Guvern, în acord cu CCR. Ce va însemna carantina, ce va însemna izolarea, cui se vor aplica și în ce condiții.  

Ministrul Nelu Tătaru și secretatul de stat în MAI, Raed Arafat, au vorbit despre legea adoptată astăzi de Guvern, în ceea ce privește acordul cu măsurile Curții Constituționale, legate de carantină și izolare, în timpul pandemiei de COVID-19 în România. 

"Am încercat să fie cât mai clari termenii. Termenul de carantină are acum o definiție asemănătoare cu Regulamentul Internațional Sanitar, ea reprezintă o măsură de prevenire a bolilor infecto-contagioase, constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte de a fi infectate sau purtătoare a unui agent patogen, de alte persoane, în spații special desemnate de autorități, la domiciliu sau în locația declarată de către persoana carantinată.

Deci carantina de acum încolo se va referi la persoane care sunt sănătoase, dar care pot fi expuse, pot fi în perioada de incubație și așa mai departe", a declarat Raed Arafat.

Ce va însemna izolarea?

"Termenul de izolare reprezintă o măsură care constă în separarea fizică a persoanelor bolnave, cu o boală infecto-contagioasă sau ale persoanelor purtătoare ale unui agent patogen, în vederea monitorizării stării de sănătate, aplicării unui tratament adecvat în scopul vindecării și reducerii gradului de contagiozitate. Aici se vorbește în mod deosebit de internarea pacientului. Vorbim de internarea pacientului la spital, de internarea într-o unitate care aparține spitalului sau, în cazul în care capacitatea este depășită total și condițiile permit sau boala permite, izolarea să aibă loc inclusiv la domiciliu. Aceasta (n.r. izolarea la domiciliu) este o excepție și se aplică doar când se va ajunge la o capacitate maximă", a completat el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel