Rusia - Republica Moldova. Andi Cristea: Dacă știm ce se joacă, ne pregătim

Andi Cristea, europarlamentar PSD și preşedinte al Delegaţiei la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, a paticipat la cea de-a V-a ediție a Forumului Anual de Dezbateri privind Integrarea Europeană a Republicii Moldova, organizată la Chișinău de Asociația pentru Politică Externă, Friedrich-Ebert-Stiftung Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

"Am o abordare diferită, încerc să folosesc cât mai rar cuvintele este important și trebuie. Îmi propun să fiu descriptiv, nu normativ, toți știm cum ar arată lucrurile la modul ideal.

Ce se joacă în Republica Moldova - power politics și real politik sau dezbatere de idei, valori, principii, și morală?

Eu cred că se joacă power politics pentru că nu avem tradiție democratică de zeci de ani, instituții puternice ca în Vest, valori europene însușite la nivelul societății pentru că în regiune se joacă power politics.

Ucraina și Transnistria

Rusia privește Republica Moldova ca un mijloc, nu ca un scop, are doar valoare de întrebuințare geopolitică. E esențial să știm ce se joacă. Dacă știm ce se joacă, ne pregătim în consecință.

În timp ce UE își dorește să ajute clasa politică de la Chișinău să construiască – stat de drept, drepturile omului, luptă anticorupție etc, Federația Rusă își dorește să păstreze actualul status quo, geopolitic, o zonă tampon cu conflicte înghețate, să păstreze țările "în the limbo".

În timp ce pentru UE, Republica Moldova este o țara asociată, un partener, pentru Federația Rusă este doar un teritoriu cu valoare de întrebuințare geopolitică.

Pentru România este mai mult decât un partener, cele două state au o relație specială, pe care România nu ar putea să o aibă cu nici un alt stat pentru că au același filon identitar. Este o componentă de suflet, asta înseamnă emoție și e rezonabil să credem că dacă Federația Rusă ar dori în mod expres destabilizarea flancului UE și NATO, adică România, ar folosi această componentă de suflet, relația României cu Republica Moldova", a zis Andi Cristea.

Provocarea Republicii Moldova

"Provocarea Republicii Moldova este legată de modul în care dorește să se integreze în UE fără să aibă la îndemână instumentul aderării. Suntem într-o etapă de asociere politică și integrare economică.

[citeste si]

Elementul de condiționalitate care guvernează relația UE cu Republica Moldova, în acest moment, este un narativ corect din punct de vedere instituțional, însă mare atenție pe viitor fiindcă se poate transforma în pretext pentru realocări financiare, bani europeni destinați vecinății estice să fie redirecționați către vecinătatea sudică, Nordul Africii, Orientul Mijlociu, pentru că state influente din UE se confruntă cu provocări care vin din vecinătatea sudică-refugiați și terorism, aspecte de securitate. Interesul acestor state influente, membre ale UE, este că atenția UE să fie îndreptată către Sud", a mai zis europarlamentarul în intervenția pe care a avut-o.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel