Republica Moldova. Liderii a trei partide, la Bruxelles după proteste

Liderii a trei partide ale opoziţiei proeuropene din Republica Moldova se vor deplasa luni la Bruxelles pentru a prezenta în Parlamentul European rezoluţia aprobată duminică de protestatarii care au manifestat împotriva guvernării în piaţa centrală din Chişinău.

Liderii a trei partide ale opoziţiei proeuropene din Republica Moldova - Maia Sandu, (Partidul Acţiune şi Solidaritate /PAS/), Andrei Năstase (Partidul "Platforma Demnitate şi Adevăr"/PPDA/) şi Viorel Cibotaru (Partidul Liberal Democrat din Republica Moldova /PLDM/) - se vor deplasa luni la Bruxelles pentru a prezenta în Parlamentul European rezoluţia aprobată duminică de protestatarii care au manifestat împotriva guvernării în piaţa centrală din Chişinău, informează mass-media de peste Prut. 

"Avem de transmis un mesaj foarte puternic partenerilor externi că Republica Moldova vrea democraţie", a declarat Maia Sandu pentru Radio Chişinău. În acelaşi timp, Andrei Năstase, care a câştigat recentele alegeri municipale din Chişinău, dar al cărui mandat nu a fost validat, a spus că merge la Bruxelles în numele unei ţări care se vrea liberă. 

Anularea alegerilor locale din Chişinău a fost criticată de oficiali de la Bruxelles, inclusiv de şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini şi de către comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, precum şi de către Departamentul de Stat al SUA. 

Ce se cere în rezoluţia protestului

În Rezoluţia protestului organizat de către Mişcarea de Rezistenţă Naţională a opoziţiei proeuropene extraparlamentare se cere: 1) confirmarea legalităţii alegerilor pentru Primăria Chişinău şi validarea mandatului lui Andrei Năstase; 2) anularea sistemului electoral mixt şi revenirea la sistemul proporţional de vot; 3) demiterea şi tragerea la răspundere a judecătorilor care au participat la pronunţarea deciziei de anulare a alegerilor, relatează Agerpres. 

În cazul în care guvernarea nu va îndeplini aceste cerinţe în actuala sesiune parlamentară, comitetele de rezistenţă vor întreprinde acţiuni paşnice de nesupunere civică - greve, proteste permanente, blocarea instituţiilor "capturate" de sistem. Totodată, va fi convocată la 26 august Adunarea generală a cetăţenilor din toată Republica Moldova şi din diasporă. 

Săptămâna trecută, Maia Sandu a anunţat formarea unei Mişcări de Rezistenţă Naţională şi crearea unor celule de rezistenţă a cetăţenilor, care vor deveni parte a acestei mişcări. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel