Reghin. 65 de ani de la fabricarea primei viori în România

Nicolae Bâzgan, directorul general al fabricii de instrumente muzicale
Nicolae Bâzgan, directorul general al fabricii de instrumente muzicale

Prima vioară din România fabricată în regim industrial a împlinit 65 de ani, aniversare care a fost marcată, vineri, de fabrica de instrumente muzicale din lemn Hora de la Reghin, singura de acest tip din România şi cea mai mare din Europa.

Prima fabrică de instrumente muzicale din lemn din România a fost construită în 1951 la Reghin, în perioada comunistă, iar după Revoluţie a fost privatizată prin preluarea pachetului majoritar de către angajaţi şi între timp a devenit şi cel mai mare producător de instrumente muzicale din lemn din Europa, după ce firme de prestigiu europene s-au divizat sau şi-au restrâns activitatea, potrivit Agerpres.

Până în 1951, când s-a decis înfiinţarea primei fabrici de instrumente muzicale din lemn, în România existau doar câteva ateliere mici de lutierit, însă recunoaşterea internaţională a venit după începerea exporturilor de chitare, viori şi violoncele, în 1959.

Directorul general al Hora Reghin, Nicolae Bâzgan, a arătat că dacă în 1951 au fost fabricate numai 37 de viori, în prezent fabrica se poate lăuda că de pe porţile sale au ieşit peste 4,5 milioane de instrumente muzicale, iar personalităţi marcante au avut 'aprecieri elogioase' la adresa produselor de aici. De asemenea, el a arătat că în acest an se vor împlini şi cinci decenii de când celebrul violonist sovietic David Oistrakh i-a recunoscut valoarea acestui instrument, cântând cu ea în cadrul Festivalului George Enescu de la Bucureşti.

Acesta a precizat că în 1951 producţia la Reghin a fost începută de maistrul Roman Boiangiuc cu 4 muncitori, care în acel prim an au putut produce cele 37 de viori, iar în 1989 s-a ajuns la un vârf maxim de 120.000 de instrumente muzicale produse

'Numărul personalului angajat a crescut, proporţional cu producţia. În 1965 se fabricau deja 15.352 de instrumente muzicale, în 1970, Hora producea 40.000 de instrumente muzicale pe an, în 1982 şi-a dublat capacitatea de producţie, iar în 1989 a ajuns la 120.000 de instrumente. Producţia a scăzut din 1989, dar şi datorită faptului că forţa de muncă s-a diminuat, în special tehnicienii, inginerii, care au beneficiat de o scoatere la pensie înainte de limită. Atunci am pierdut a 7-a parte din efectiv (...) În 2016 am fabricat 76.000 de instrumente muzicale, din care 85% au plecat la export şi 15% pe piaţa internă', a precizat Nicolae Bâzgan.

Produsele reghinene, la consumatorii de muzică americani, japonezi, europeni, iar mai nou în Brazilia

În 2015, cel mai mare producător de instrumente muzicale de lemn din Europa a devenit şi cel mai important furnizori european de naiuri, cu o producţie lunară de circa 250 de bucăţi.

Primele încercări de confecţionare a naiurilor au fost făcute între anii 1986-1987, după care au fost abandonate, însă în urmă cu 15 ani, după privatizarea societăţii şi preluarea pachetului majoritar de acţiuni de către angajaţi, fabrica din Reghin a reînceput fabricarea acestor instrumente, din dorinţa de valorifica mai bine materialul lemnos care rămânea în urma fabricării viorilor şi a altor instrumente. În cei 15 ani, fabrica a ajuns să confecţioneze naiuri din zeci de esenţe de lemn, cel mai scump instrument fiind cel din abanos, care costă peste 1.000 de euro la poarta fabricii.

Pe lângă viori şi naiuri, firma confecţionează peste 200 de tipuri de instrumente muzicale şi peste 300 de tipuri de accesorii pentru instrumente muzicale.

Societatea a fost privatizată prin metoda MEBO în 1994, iar din 1996 întreg pachetul de acţiuni a fost preluat de către cei 306 acţionari, dintre care nici unul nu deţine majoritatea, ceea ce impune ca toate deciziile să se ia prin consens.

SC Hora SA Reghin are în jur de 300 de angajaţi şi o cifră de afaceri de peste 21,5 milioane de lei, iar cea mai mare problemă pe care o întâmpină este lipsa de oameni calificaţi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel