EXCLUSIV  Referendum familie vs. referendum Băsescu, jocuri politice. Bolcaș: Ca să faci asta, trebuie să te ducă capul!

Băsescu
Băsescu

Pentru ca referendumul pentru redefinirea familiei să aibă loc în două zile, 6 și 7 octombrie, este nevoie de modificarea actualei legi.

Potrivit textului actual din legea referendumului, "cetăţenii sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituţie, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţa publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului".

Nu este prima dată când o astfel de acțiune are loc în două zile. Un referendum național a avut loc în zilele de 18 și 19 octombrie 2003 și a însemnat aprobarea unor revizuiri ale Constituției. Ciudat este că acest lucru nu s-a mai întâmplat și la referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. Referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu a fost valid sub aspectul organizării, dar nu a fost întrunit cvorumul cerut de lege, respectiv 50% plus unu. Poate că o zi în plus ar fi făcut diferența.

Am discutat cu avocatul Lucian Bolcaș despre acest subiect, pornind de la ideea că referendumul pentru redefinirea familiei va avea loc în două zile.

"Este o problemă care s-a născut odată cu referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană. Atunci s-a pus, pentru prima dată, problema desfășurării unui referendum în două zile, situație la care partidul din care făceam parte s-a opus. La referendum nu este important doar un număr masiv de voturi, ci și îndeplinirea unui cvorum. Întreruperea unui referendum într-o zi poate să permită comensurarea participării în acea zi la vot. Dacă este insuficientă, să mobilizeze partidele care doresc ca acest referendum să aibă o participare legală”, a zis Lucian Bolcaș pentru DC News.

Este nevoie de o ordonanță de urgență pentru ca referendumul să se desfășoare în două zile?

”Da, este nevoie de o ordonanță de urgență pentru că legea prevede, ca situație normală, organizarea unui referendum într-o singură zi”, a declarat avocatul.

Și acestea fiind zise, de ce nu s-a putut face la fel și în cazul referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu?

”Atunci au fost niște jocuri politice care nu au adus în atenția celor care organizau referendumul această problemă. Este o chestiune mai puțin studiată. Memoria mi-a permis să-mi reamintesc referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană, unde promotorul acelei ordonanțe de urgență care a permis referendum în două zile a fost Viorel Hrebenciuc, fără a mai socoti că și Emil Boc a avut aceeași dorință. Problema aderării era pusă, în 2003, alături de problema revizuirii Constituției. Toată lumea a avut atunci interesul să revizuiască Constituția și să creeze un instrument de aderare a României la Uniunea Europeană”, a mai zis Lucian Bolcaș.

Așadar, am fi putut avea două zile pentru referendumul pentru suspendarea lui Traian Băsescu... dar totuși nu am avut.

”Vorbim despre o armă politică care nu s-a vrut să fie folosită sau nu s-a știut. Ca să îți dai seama de scopul acestei situații, trebuie să te ducă capul”, a concluzionat avocatul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel