Rectorul UVT lansează un nou concept: ”Timișoara 2021 - Capitală Culturală Digitală Europeană"

Prof.univ.dr. Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest, proiect ”Timișoara 2021 - Capitală Culturală Digitală Europeană"
Prof.univ.dr. Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest, proiect ”Timișoara 2021 - Capitală Culturală Digitală Europeană"

Prof.univ.dr. Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, lansează o propunere publică, astăzi, aceea de trecere în digital a proiectului ”Timișoara 2021 - Capitală Culturală Digitală Europeană" (TM2021).

”Universitatea de Vest este membru fondator al asociației care gestionează calendarul pregătitor și planul de acțiune pentru anul european la Capitalei Culturale Europene 2021, pentru care Timișoara a fost desemnată să joace acest rol, alături de orașele Novi Sad, din Serbia și Elefsina, din Grecia. Universitatea de Vest este implicată în viața publică a comunității timișorene, ca primă universitate comprehensivă din vestul României", afirmă rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Pirtea, conform unui comunicat de presă primit la redactie.

Proces de reașezare a societății

”Pe fondul panicii și chiar neliniștilor profunde și de termen lung, care s-au instalat în societate datorită crizei coronavirusului COVID19, așteptările pentru o largă participare a publicului la spectacole, evenimente și acțiuni culturale s-au diminuat drastic. Pe de altă parte, poate că e mai bine să privim cu mai multă atenție perspectiva, să înțelegem profunzimea acestui proces de reașezare a societății, datorat unei normale reduceri a contactelor sociale nemediate. Unele voci dezbat deja public oportunitatea unei retrageri tactice, prin care să fie amânat programul din 2021 pentru 2022, fără să avem nicio garanție că regulile de izolare și limitare drastică a evenimentelor cu participare numeroasă se vor relaxa în acest termen.

În acest context, consider că ar fi mai înțelept să privim apropierea anului 2021, în noile ca pe o provocare și să ne imaginăm cum este posibil să transformăm, în favoarea noastră, posibila percepție nefavorabilă a condițiilor pentru 2021. Dacă vom găsi resursele de a transfera în digital și online mare parte din programul capitalei culturale europene din 2021, nu văd de ce ar mai fi necesar să amânăm programul pentru 2022. Pentru a produce o astfel de schimbare, însă, cred că este esențial să recurgem la resursele de digitalizare și potențialul creativ din mediul universitar timișorean, din UVT și celelalte universități publice ale centrului universitar timișorean. Similar, sunt importante disponibilitățile din centrele de dezvoltare ITC ale mediului economic local, aflate în cadrul marilor companii cu departamente dedicate digitalizării, precum sunt Continental, Flex, Nokia, Microsoft, Hella, ZF, Visma, Mahle, Eta2U, sau alte companii internaționale sau locale", subliniază rectorul UVT.

Timișoara 2021 - o premieră absolută

”Cred că dacă ne vom depăși propriile temeri și vom acorda încredere unei comunități atât de importante și cu un nivel al inovării semnificativ, vom găsi resursele necesare pentru ca să producem o nouă premieră europeană în 2021. Cu un centru universitar care grupează aproape 50 de mii de studenți, dascăli, cercetători și experți, o resursă magistrală de talente, cu centrele de cercetare-dezvoltare ale marilor companii, în care sunt angajați mii de profesioniști ai digitalului, avem motive reale de optimism, pentru reușita unei trecereri rapide spre comunicarea digitală a producțiilor culturale, așa încât programul - Timișoara 2021 - să devină de fapt o premieră absolută, într-o primă ediție a Capitalei Culturale Europene în format digital", propune Marilen Pirtea.

”Care va fi avantajul concret al digitalizării programului cultural Timișoara 2021, dincolo de simpla transpunere în online și digital a spectacolelor și acțiunilor anului cultural, poate fi o întrebare firească. Sunt mai multe avantaje simultane:

* Creșterea adresibilității evenimentelor către un public mult mai extins, situat peste tot în Europa și în lume, iar aici nu sunt neglijabile nici comunitățile de români migrați la muncă sau relocați cu familiile, între care se află mii de absolvenți ai liceelor și universităților timișorene, alături de mulți alți timișoreni, bănățeni și români, afectivi față de oamenii și locurile acestea;
* Inovarea formatelor de comunicare în evenimentele culturale, prin implicare și parteneriat local, cu scopul de a transfera cetățenilor europeni experiențe locale, din Timișoara, Banat și România;
* Creșterea sentimentului de unitate europeană, prin adresabilizarea și accesarea crescută a evenimentelor culturale din programul Capitalei Culturale Digitale Europene 2021", afirmă rectorul UVT.

”Timișoara 2021 - Capitală Culturală Digitală Europeană", răspuns integrativ

”Proiectul „Timișoara 2021 - Capitală Culturală Digitală Europeană", poate fi chiar răspunsul integrativ pe care Europa îl va avea în fața provocărilor globale ridicate de criza epidemiologică și consecințele sale pe termen lung.

Europa are, de mai mult de 50 de ani, și o tradiție a unității, la care Timișoara a participat, mai ales atunci când a dat semnalul schimbării politice din România, în decembrie 1989, unitate pentru care orașul nostru poate să fie din nou purtător de simboluri, printr-o ediție a sărbătorii culturale europene Timișoara 2021 în care să vorbim deschis despre o Noua Europă Culturală Digitală. Ar fi o premieră de succes pentru comunitatea noastră și pentru România", conchide prof.univ.dr. Marilen Pirtea, rectorul UVT, președinte în exercițiu al „Consorțiului Universitaria".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel