Realitățile economice dure ale Beijingului: Cei 11,6 milioane de absolvenți din China se confruntă cu o piață a muncii fără job-uri

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Cu șomajul în rândul tinerilor la un nivel record, problema populației supraeducate, fără loc de muncă, este acută în China.

 

Cu un master în lingvistică aplicată la una dintre universitățile de top din Australia, Ingrid Xie nu se aștepta vreodată să ajungă să lucreze într-un magazin alimentar. Dar acolo a ajuns după ce a absolvit Universitatea din Queensland, în iulie anul trecut.

Xie și-a făcut diploma de licență în China, studiind limba engleză la umbra palmierilor la Universitatea din Hainan Tropical Ocean. Ea a plecat în străinătate pentru master, pentru că a crezut că asta o va ajuta să-și găsească un loc de muncă mai bun.

Dar după ce a lucrat la un supermarket coreean din Brisbane timp de câteva luni după absolvire, în februarie a decis să se întoarcă în orașul natal Kunming, în provincia de sud-vest a Yunnan, pentru a-și găsi un loc de muncă ca profesoară de engleză.

Xie a descoperit curând că „mulți oameni au studiat în străinătate și își doresc același lucru”. Ea spune că o prietenă din același oraș a susținut recent un test de recrutare pentru un post de profesoară de engleză, împreună cu alte aproximativ 100 de persoane. Aceasta nu a primit postul.

Șomajul în rândul tinerilor din China a atins un nivel record în aprilie, când a fost raportat că 20,4% dintre tinerii în căutarea unui loc de muncă, cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani, nu și-au putut găsi de lucru. Xie are 26 de ani și nu a reușit să-și găsească un loc de muncă în China de când a absolvit studiile superioare. „Situația mă frustrează foarte tare”, spune ea pentru The Guardian.

Aproape 11,6 milioane de studenți urmează să termine facultatea în iunie, confruntându-se cu o piață a muncii care pare din ce în ce mai ostilă.

Problema tinerilor șomeri supraeducați a devenit atât de acută încât oamenii au început să se compare cu Kong Yiji, un personaj fictiv dintr-o poveste a lui Lu Xun, unul dintre marii clasici ai literaturii chineze. Kong este un savant devenit cerșetor, batjocorit de localnici la o tavernă.

Mass-media de stat a criticat aceste meme-uri. În martie, un comentariu din presa a dat vina pe tineri că nu sunt dispuși să se angajeze în locuri de muncă mai mici decât așteptările lor.

Economia Chinei suferă o nepotrivire între locurile de muncă disponibile și calificările persoanelor aflate în căutarea unui job. Între 2018 și 2021, numărul absolvenților cu specializare în sport și educație a crescut cu peste 20%, potrivit Goldman Sachs.

Dar, în 2021, guvernul a interzis brusc meditațiile pentru profit, decimând o industrie care valorase anterior 150 de miliarde de dolari. Acest lucru a ușurat sarcina temelor pentru școlari, dar a torpilat locurile de muncă pentru tinerii absolvenți, inclusiv pentru Xie, care a privit anterior meditațiile ca pe o modalitate de a obține experiență de predare.

De asemenea, țara se luptă să ocupe locuri de muncă în sectoarele cheie. Xie a văzut anunțuri de angajare care îi cer profesorului să lucreze într-o școală rurală timp de un an. „Nu-mi place [ideea de] predare într-o zonă rurală, deoarece este greu să supraviețuiești în acel mediu, mai ales pentru fete”, spune ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel