Război Ucraina. Americanii, prima convorbire cu generalul Gherasimov de la începutul invaziei

sursă foto: Kremlin via Pravda
sursă foto: Kremlin via Pravda

Şeful statului major al SUA, generalul Mark Milley, a vorbit pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina cu generalul Valeri Gherasimov, omologul său din Rusia. 

"Conducătorii militari au discutat mai multe probleme de interes legate de securitate şi au convenit să menţină deschise liniile de comunicaţie", a declarat un purtător de cuvânt al lui Milley, citat de Reuters.

"Conform practicilor de până acum, detaliile exacte ale conversaţiei lor vor fi păstrate confidenţiale", a adăugat oficialul de la Pentagon.

Convorbirea a avut loc după ce secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a discutat săptămâna trecută cu ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu - de asemenea o premieră după 24 februarie, când Moscova a declanşat războiul împotriva Ucrainei.

Washingtonul şi Moscova au stabilit o linie directă de comunicaţie după invazie, pentru a evita erorile de apreciere şi extinderea conflictului. Linia telefonică respectivă are baza la comandamentul de la Stuttgart al forţelor americane din Europa (EUCOM), sub comanda generalului de aviaţie Tod Wolters, scrie Agerpres. 

Șeful Statului Major al Armatei ruse, Valeri Gherasimov, ar fi fost rănit lângă Izium, regiunea Harkov, la începutul lunii mai 

Mai mulţi ofiţeri ruşi au fost ucişi într-un atac ucrainean asupra cartierului general stabilit de armata rusă în oraşul Izium din estul Ucrainei, afirmă oficiali guvernamentali de la Kiev, potrivit agenţiei DPA.

Printre victime se numără ofiţeri superiori ruşi, susţine pe Telegram un consilier al ministrului de interne ucrainean, Anton Heraşcenko, informaţie neconfirmată de surse independente.

Oficialii ucraineni cred că în acel amplasament atacat ar fi trebuit să se afle şi şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov. Acesta a venit la Izium şi a preluat personal comanda ofensivei ruse în estul Ucrainei.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington, unităţi ruse din Districtul Militar Est şi echipamente antiaeriene sunt desfăşurate către Izium pentru a susţine unităţile ruse probabil uzate de lupte în încercarea de a avansa la sud de acest oraş.

Între timp, peste graniţă în Rusia autorităţile locale din regiunea Belgorod au anunţat că o persoană a fost rănită în urma atacului asupra unei instalaţii militare ruseşti, iar în regiunea Kursk un pod feroviar a fost detonat în ceea ce guvernatorul local a descris drept un act de sabotaj. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel