Marți, 31 august 2021, a fost data limită de retragere a trupelor americane din Afganistan. După decolarea ultimului avion al SUA pe 30 august, la aproximativ 24 de ore distanță, președintele Joe Biden a făcut primele declarații după retragerea americană. Afirmațiile președintelui american au fost analizate, într-un interviu exclusiv pentru DC News, de analistul de politică externă H.D. Hartmann.
Analistul de politică externă H.D. Hartmann a venit cu explicații despre prioritățile Statelor Unite ale Americii, în contextul sumelor colosale cheltuite pe războiul din Afganistan.
„Președintele Joe Biden a închis 20 de ani de război! Cel mai lung război din istoria Statelor Unite ale Americii se închide cu plecarea ultimului general din Afganistan, de pe celebrul aeroport internațional Hamid Karzai. Mesajul președintelui american a fost unul, pe de o parte, emoțional, cât și unul de om politic. În această seară, am văzut o declarație de politică de viitor, așa se și poate chema această corespondență și acest comentariu despre încheierea războiului din Afganistan: Politica americană de viitor!
Președintele Biden reușește să prezinte câteva cifre uluitoare. Conform informațiilor oferite de acesta, războiul a costat 300 de milioane de dolari pe zi, timp de 20 de ani. O sumă enormă, dacă ne gândim la necesarul de ridicare din sărăcie a atâtor de mulți cetățeni americani, la necesarul de asigurări medicale pentru populația defavorizată a SUA, la necesarul de egalitate economică, culturală și rasială din SUA.
300 de milioane de dolari și peste 800.000 de soldați rulați în acești 20 de ani în războiul din Afganistan! Totalul pe care îl făcea Banca Mondială era de 4 milioane de americani care au fost implicați într-un fel sau altul în ultimii 20 de ani. Iată că, din cele 4 milioane, 800.000 de soldați americani au fost rulați ca trupe în Afganistan. O cifră enormă, dacă ne gândim iar la necesarul de securitate al Europei în fața marilor probleme pe care le pune continentul asiatic, la necesarul de securitate al Africii, de exemplu, sau al Americii Latine. Un război care a costat 2 trilioane, un război care a costat viața a peste 2.400 de soldați americani, a peste 40.000 de răniți, un război care a lăsat urme adânci și va lăsa urme adânci în istoria umanității”, a precizat H.D. Hartmann.
„Președintele Biden, din tatăl unuia dintre fiii săi morți de cancer, care a fost veteran în Irak, devine om politic atunci când declară că problemele de viitor ale SUA nu sunt reprezentate de Afganistan, ci de creșterea Chinei și relațiile adversiale cu Rusia. În timpul discursului său, președintele Biden a nominalizat aceste puteri mondiale, indicând în mod clar că viitorul marilor tensiuni mondiale vor fi create de către aceste două puteri. Mai mult, el a nominalizat problema foarte gravă a atacurilor cibernetice, care sunt zilnice în SUA și creează grave probleme economiei americane și sistemelor de securitate, strategice, de energie atomică, și, desigur, a nominalizat problema fundamentală pe care foarte puțini cetățeni o cunosc în lume, aceea a proliferării armelor nucleare și a industriei nucleare. E o problemă care devine din ce în ce mai presantă, pentru că din ce în ce mai sărace în resurse, dar foarte violente în programele lor, organizații teroriste încearcă să pună mâna pe o tehnologie nucleară primitivă, care ajunge să fie destul de ieftină pentru a putea fi cumpărată de pe piața neagră. O astfel de amenințare este emergentă în ultimii zece-15 ani, dar care, la o analiză foarte selectă, făcută de experții de securitate americani, germani sau chinezi, este prezentată ca o amenințare ce va deveni mai importantă din punct de vedere al efectelor psihologice pentru întreaga umanitate”, a spus analistul.
„Președintele Biden, prin această cuvântare, închide 20 de ani de război, dar anunță războaiele viitorului și anunță SUA că acesta este drumul, că Afganistanul a fost și rămâne o misiune care, cu timpul, și-a pierdut claritatea sa. Obiectivele acestei misiuni s-au pierdut. Claritatea obiectivelor, liniile generale de demarcație au fost pierdute în acești 20 de ani, iar SUA, spune președintele Biden, au nevoie de claritate în obiectivele lor, au nevoie de resurse fundamentale, nu doar pentru a rezolva problemele interne grave pe care SUA le cunoaște astăzi, de la marile probleme rasiale, până la o reală reducere a principiilor democrației, prin impunerea unor reguli corporatiste, care provoacă tensiuni uriașe din punct de vedere cultural, social, educațional în această țară”, a spus H.D. Hartmann.
„La finalul cuvântării sale, președintele Biden a continuat și a întărit faptul că politica internațională a SUA nu se va schimba, că, deși se încearcă exploatarea negativă a plecării din Afganistan a armatei americane, obiectivele principale de apărare ale drepturilor omului, ale democrației, ale drepturilor femeii și fetelor, așa cum a declarat președintele SUA, promovarea egalității sociale, economice, politice și rasiale rămâne ca principal element al politicii externe. Președintele american Joe Biden va asigura astfel toată lumea care a umărit, în ultimele săptămâni, retragerea din Afganistan plină de evenimente nedorite că Statele Unite își mențin liniile fondatoare ale politicii externe și că, așa cum a declarat, își vor apăra aliații, dacă sunt atacați oriunde în lume.
Deci, politica de viitor a Americii începe astăzi, odată cu declararea oficială a închiderii războiului din Afganistan. 20 de ani, spunea președintele Biden, înseamnă istorie. Soldatul american care, astăzi, are 20 de ani nu a știut decât despre războiul din Afganistan. Practic, Joe Biden ne anunță că soldatul american de astăzi, tânărul născut în ultimii 20 de ani, trebuie să se pregătească pentru viitoarele războaie”, a conchis H.D. Hartmann.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu