Premierul Dacian Cioloș a intervenit în cazul alertei lansate de autoritățile italiene, după ce un copil român a făcut sindrom hemolitic uremic, în Toscana. Cioloș a reproșat italienilor că au vizat greșit produsele din lapte de oaie românești, în realitate fiind vorba despre brânză de burduf din lapte de vacă. "Nu pot să accept astfel de erori care au impact asupra economiei agro-alimentare româneşti”, a spus Cioloş, după alerta lansată de italieni, în luna martie.
Autoritatea europeană de referință a dat publicității, în 5 aprilie, un raport de evaluare rapidă asupra izbucnirii unor infecții cu E Coli urmate de sindrom uremic. Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC) avertizează că ar putea apărea noi cazuri, dacă la consumatorii casnici se mai află produsele potențial contaminate. Aceste riscuri nu sunt excluse, deoarece unele produse sunt încă în termenul de valabilitate, iar retragerea nu a fost totală în statele membre, cu excepția României.
Evaluarea rapidă publicată de ECDC menționează apariția multicentrică a unor focare de îmbolnăvire cu E Coli producătoare de toxină shiga, care implică România și Italia. Producătorul de lactate vizat de ancheta epidemiologică a exportat și în Belgia, Germania, Italia și Spania, iar un distribuitor a revândut produsele respective în Franța și Germania, arată ECDC. Raportul menționează teste pozitive pentru E Coli la probe luate de la producătorul român și în brânza găsită la familia de români din Italia. Retragerea lactatelor produse de fabrica vizată a fost efectuată în România începând din 5 martie, iar în Italia din 15 martie, după raportarea cazului din Toscana.
În România, la o zi după publicarea evaluării rapide ECDC, Direcția Sanitar Veterinară a hotărât ca fabrica de lactate viazată să fie redeschisă. În Italia, se așteaptă în scurt timp rezultatul analizelor moleculare care pot stabili eventuala legătură între E Coli izolată de la mamă și cea din brânza de burduf provenită din România. La copilul cu sindrom hemolitic din Toscana s-a pus în evidență doar existența anticorpilor care apar după o infecție cu E coli O 26, fără să poată fi izolată bacteria care a provocat îmbolnăvirea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu