Rafila, despre modul în care se va administra iodul, în cazul unui atac nuclear

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila / Foto: Facebook, Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila / Foto: Facebook, Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat, marți, cum se administrează pastilele de iodură de potasiu către persoanele de până la 40 de ani, pentru a nu fi afectate în cazul unui atac nuclear.

Săptămâna trecută, întreaga cantitate a ajuns deja la Direcțiile de Sănătate Publică și la Ministerul Sănătății se caută acum cea mai bună cale de distribuire, a spus Alexandru Rafila într-o conferință de presă.

Administrarea de comprimate sau pastile de iodură de potasiu trebuie făcută în cazul unei urgențe doar la indicația autorităților. Nu trebuie luate în niciun caz înainte în mod preventiv și doar dacă există un astfel de anunț public că aceste pastile ar trebui luate, dacă există în proximitatea României un incident nuclear, iar acest incident se soldează și cu creșterea nivelului de radiații în România și există iod radioactiv în cadrul acestei radiații, altfel nu trebuie luate.

Dozajele: se administrează în funcție de fiecare grupă de vârstă. La copiii nou-născuți până la vârsta de o lună, 1/4 de comprimat, jumătate de comprimat la copiii cu vârsta de până la trei ani. Între trei și 12 ani - un comprimat, la copiii peste 12 ani și adulți - două comprimate”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul spune că la adulții peste 40 de ani nu se recomandă această profilaxie, cu excepția cazurilor în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare și s-a întâmplat prin expunere directă, adică dacă adultul este exact în zona care se petrece incidentul nuclear, a precizat Rafila, discuțiile despre iodura de potasiu fiind aduse în discuție odată cu apariția conflictului din Ucraina.

Tratamentul se administrează în timpul optim de maxim opt ore de la anunțul autorităților, iar posibilitatea administrării nu trebuie să depășească 24 de ore, pentru că atunci este inutilă și n-are rost să administreze o cantitate suplimentară de iod. Administrarea se face în doză unică. Aceste produse se păstrează ambalat, în ambalajul original. O cutie completă are 20 de comprimate și fiecare va primi câteva comprimate, dar ambalate în blister. Nu sunt pastile individuale. Trebuie păstrat la întuneric și la temperaturi de maxim 25 de grade Celsius. Nu se lasă la îndemâna copiilor. Ca orice fel de alt medicament, el nu trebuie aruncat ca deșeu menajer, ar trebui dus la farmacie pentru neutralizare”, a mai spus ministrul Sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel