Profesorul Leonida Gherasim, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în Medicină Internă din țara noastră, a vorbit într-un interviu acordat Lidiei Mitchievici despre reforma sănătății în România.
”Sistemul sanitar este supus unor critici severe din partea publicului, a mass-mediei, a autorităților și a pacienților. Există limite ale sistemului și limite ale medicinii. Lumea nu înțelege că una este limita sistemului medical și alta este limita medicinii”, a spus profesorul Gherasim.”Ca orice societate care se dezvoltă, și la noi problemele de reformă medicală sunt probleme la ordinea zilei. Ele nu pot fi corespunzătoare decât în măsura în care sunt corect acceptate de corpul medical, de populație și de decidenți. Numai în măsura în care aceste forțe convergente și probabil și altele accepta schimbările, ele sunt posibile”, a continuat el.
În opinia profesorului Leonida Gherasim, sunt trei aspecte importante asupra cărora decidenții de reformă ar trebui să-și îndrepte atenția.
”1. O medicină ambulatorie de specialitate publică, nu privată. Majoritatea medicinii de specialitate și a laboratorului este privată. Sectorul public în laborator este slab. Dezvoltarea lui descarcă spitalele.
2. Trebuie o rețea de pediatrie. E partea care s-a distrus cel mai mult. Medicii de familie actuali, puțin au competența și pregătirea să îngrijească copilul. Cred că ar fi făcute circumscripții în pediatrie.
3. Noi abordări de durată de lucru și de orar în spitale. Fără medicină între ora 8 la 5 nu se poate. Toate țările europene așa fac. Nu fragmentează. La noi e de la 8 la 13. Nici nu s-a încercat. Știu că o parte din corpul medical nu vrea treaba asta. Medicii mai puțini, cu un program mai lung, ar putea avea grijă de bolnav mai mult, iar cheltuielile nu cred că ar fi cu mult mai mari decât sunt acum. Toate țările au acest sistem”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu