Președintele Academiei Române acceptă proiectul Roșia Montană și gazele de șist

ionel-haiduc
ionel-haiduc

Un raport al Academiei Române din 2004 recomanda abandonarea proiectului Roşia Montană din motive economice, ecologice şi culturale. Dar președintele acestei instituții, acad. dr. Ionel Haiduc, se pare că are o părere nuanțată și lasă deschisă şi varianta exploatării, inclusiv cu cianură: "Dacă interesul economic e serios, mai sacrifici un pic şi din mediu". 

Poziţia Academiei a fost luată în seamă şi de comisia de analiză tehnică de la Ministerul Mediului, unde a recomandat neacordarea avizului, iar săptămâna aceasta preşedintele Ionel Haiduc va fi chemat la comisia parlamentară care analizează proiectul. Academicianul a acordat un interviu pentru adevarul.ro.

Iată cele mai importante declarații ale președintelui Academiei Române:

Am avut discuţii cu geologi care spuneau că ar mai fi acolo aur care s-ar putea exploata în galerii. Sigur, costurile sunt mai mari. Calea de mijloc până la urmă asta ar fi: beneficiile statului român să fie semnificative, cât mai puţin să fie afectat mediul şi să fie totul făcut în condiţii de dezvoltare durabilă.

S-a lucrat pe baza proiectului difuzat de firma Gold Corporation. N-ai ce să vezi la faţa locului. Ce să vezi acolo? Contează proiectul care ţi se pune în faţă.

O ţară cu resurse trebuie să le valorifice în mod inteligent: 1. Cu beneficii maxime pentru ţară. 2. Cu efecte secundare dăunătoare minime. 3. În condiţii de dezvoltare durabilă.

Dacă interesul economic este foarte serios, atunci mai sacrifici un pic şi din mediu, şi poate chiar din arheologie. Dar să ştii măcar pentru ce te sacrifici.

Legat de colaborarea cu Soroș:
În 2007 am fost invitaţi să contribuim la activitatea unui centru de informare care s-ar deschide la Roşia Montană. S-a deschis, dar după aia n-am mai auzit nimic de el.

Poziția noastră a fost clară de la început. Nu am conlucrat şi nici nu ne-am coordonat acţiunile, a fost o chestie accidentală că s-a nimerit să fim şi noi la iniţierea acelui punct de informare.

Fără îndoială că unde ai susţinut financiar nişte oameni ştii unde să te adresezi când ai un interes, nu?

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel