Premierul Poloniei: După 30 de ani de șantaj, anul acesta devenim independenți de gazele din Rusia. Nu se fac afaceri cu criminalii de război

Sursă foto: Facebook Mateusz Morawiecki
Sursă foto: Facebook Mateusz Morawiecki

Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, a vorbit despre dependența Europei de resursele din Federația Rusă și despre războiul din Ucraina.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a subliniat importanța conductei de gaz Baltic Pipe pentru securitatea energetică a Poloniei, în timpul unei vizite la amplasamentul pentru extinderea stației de compresoare a gazelor din Goleniów. Morawiecki a vorbit despre țări europene, inclusiv Germania, care au început acum să-și reajusteze politica energetică pentru a-și atenua dependența de gazul rusesc.

„Nu cu mult timp în urmă, UE a trăit într-un fel de beatitudine energetică, dar totul s-a schimbat din cauza a ceea ce s-a întâmplat în Ucraina”, a spus el.

„Acum este clar că, pentru Vladimir Putin, gazul livrat în Occident nu reprezintă doar venituri, ci se referă și la a face Europa dependentă de Rusia. Folosind banii pe care Europa îi plătește pentru gaz, Rusia distruge state suverane și face praf dreptul internațional și națiunile nevinovate”, a adăugat el.

Polonia devine independentă de gazul din Rusia

Morawiecki a reamintit că, pentru a asigura securitatea energetică, guvernul polonez a revenit la conceptul conductei baltice 2015. El a menționat că noua infrastructură va permite Poloniei să obțină independența energetică.

„Conducta Baltic Pipe circulă transversal pe Nord Streams 1 și 2”, a spus el.

Acesta a precizat că șantierul Baltic Pipe a fost locul unde a avut loc bătălia Poloniei pentru independența energetică, acesta fiind un plan nu numai pentru o Europă liberă, ci și pentru o Ucraină liberă. De asemenea, el a subliniat realizare terminalului GNL Świnoujście, care ar reduce semnificativ dependența Poloniei de gazul rusesc.

„După 30 de ani de dependență de resursele rusești, anul acesta devenim independenți de gazul de acolo”, a anunțat premierul.

Morawiecki a cerut altor lideri europeni să întrerupă acordurile pentru furnizarea de gaz și petrol din Rusia, deoarece aceste fonduri au permis Rusiei să invadeze Ucraina.

„Nu se fac afaceri cu criminalii de război. Ceea ce se întâmplă în Ucraina a devenit un semnal de alarmă pentru tot Occidentul. Politica energetică compromisă a UE este lăsată în urmă”, a afirmat Morawiecki.

Baltic Pipe este o investiție cheie polono-daneză, care este crucială pentru planul Poloniei de a-și diversifica sursele de energie. În 2022, contractul de gaze al Poloniei cu Rusia va expira, iar guvernul nu intenționează să-l prelungească din cauza temerilor unui potențial șantaj din partea Moscovei.

Capacitatea inițială a conductei Baltic Pipe va fi între 2 și 3 miliarde de metri cubi de gaz pe an, începând cu 1 octombrie 2022. Capacitatea sa maximă va ajunge la 10 miliarde de metri cubi de gaz începând cu 2023, scrie RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel