În noaptea de Revelion, poluarea în Capitală şi alte zone urbane aglomerate a fost extrem de ridicată. Situaţia, însă, nu pare să se fi îmbunătăţit nici după focul de artificii.
Potrivit unui raport al Ministerului Mediului, citat de ştirileprotv.ro, s-au înregistrat depăşiri îngrijorătoare ale nivelurilor admise de particule, în Capitală, dar şi alte zone urbane aglomerate, unde au fost spectacole de artificii în noaptea de Revelion.
Specialiştii transmit, conform sursei citate, că artificiile duc la reacţii chimice, dar şi la dispersia prafului de puşcă şi a coloranţilor în aer, cu un conţinut ridicat de aluminiu, clor, cupru şi alte elemente. Astfel, poate fi afectată calitatea solului, dar şi a apelor, din cauza acestor substanţe care sunt purtate pe distanţe lungi de vânt.
Situaţia nu pare, însă, să se fi îmbunătăţit nici după Revelion. La staţiile de monitorizare a calităţii aerului din Bucureşti, spre exemplu, valorile particulelor dăunătoare sunt ridicate şi foarte ridicate. Cele mai mari valori se înregistrează în Piaţa Rahova, acolo unde indicele calităţii aerului este de 100, cu nivelul particulelor PM 10 de 75 ug/m3. Aceeaşi valoare a indicelui calităţii aerului (ICA) este măsurată şi în zona Şcolii 150, de lângă Parcul Eroilor.
Indicele calităţii aerului se determină pe baza concentrațiilor noxelor CO, NO2, SO2, PM2,5 și PM10 înregistrate prin stații de trafic și urbane. Este determinat de valoarea cea mai proastă a poluanților analizați, transmite aerlive.ro.
La aceste valori, aerul este extrem de poluat astfel că se recomandă scurtarea plimbărilor și a efortului fizic depus în exterior!
Cele mai mici valori ale ICA sunt în Ghencea şi Tineretului, 84, respectiv în sectorul 6, la Liceul Tudor Vladimirescu, 81.
Nici în Cluj-Napoca nu e mai uşor de respirat aerului. Cea mai mică valoare a ICA, 71, este măsurată la marginea urbei, în timp ce în plin centru sunt valori ridicate, între 79 şi 89.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu