Polonia examinează un plan de rezervă privind admiterea României şi Bulgariei în Schengen

schengen
schengen

Diplomaţii polonezi sunt în căutarea unui compromis de ultim moment, care ar permite miniştrilor de interne reuniţi la Bruxelles joi să aprobe aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, informează European Voice în ediţia de joi.

Polonia, care deţine preşedinţia semestrială a UE, a propus o aderare în doi paşi la Schengen pentru cele două ţări, cu ridicarea controalelor la frontiera aeriană, mai întâi, iar la graniţele terestre mai târziu.

Cu toate acestea,  Olanda şi Finlanda se opun chiar şi admiterii graduale a Bulgariei şi României, despre care ele spun că sunt lipsite de sisteme de justiţie robuste ce ar permite ridicarea controalelor la frontieră.

În luna mai, miniştrii de interne ai statelor membre au convenit să discute despre admiterea Bulgariei şi României la 22 septembrie, după ce un grup condus de Franţa şi Germania s-a opus demersului. Polonia examinează acum un plan de rezervă: convenirea unei date atunci când se va lua o decizie finală.

Potrivit European Voice, găsirea unui compromis a devenit mai complicată prin anunţul guvernului olandez de vineri, 16 septembrie, că se va opune admiterii celor două ţări". Publicaţia este de părere că acest fapt a determinat România să blocheze importurile de flori olandeze, în timp ce Bulgaria a ameninţat că va vota împotriva planurilor de a reforma spaţiul Schengen.

Finlanda a reconfirmat opoziţia faţă de aderarea Bulgariei şi României, relevă postul de radio public din Finlanda, YLE, care precizează la rândul său că miniştrii de interne din UE dezbat joi, la Bruxelles, eforturile celor două ţări de a adera la zona de călătorie fără paşaport.

Inspectori de la Bruxelles spun că ambele ţări sunt din punct de vedere tehnic gata să adere la spaţiu, iar Parlamentul European le-a acordat un sprijin puternic.

Franţa şi-a atenuat poziţia iar acum a propus ca celor doi candidaţi să li se acorde o intrare în două etape în Schengen - permiţând călătoria fără paşaport prin aeroporturile lor, anul acesta, cu perspectiva deschiderii frontierelor lor terestre în 2012.

Unii analişti spun că Germania şi ţări sceptice ca Suedia, Danemarca şi Finlanda ar putea accepta acest compromis, dar Olanda l-a respins categoric - şi nicio ţară nu poate adera la spaţiul Schengen fără aprobarea tuturor membrilor actuali.

Citeşte şi:

România şi Bulgaria sunt pregătite pentru intrarea în Schengen, arată raportul Coelho

Ponta: Băsescu şi Igaş să-şi asume neintrarea în Schengen

Ministru olandez: Blocarea tirurilor cu flori, motiv în plus ca România să rămână în afara Schengen

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel