Politico: Ce post ar viza Klaus Iohannis după încheierea mandatului de președinte al României

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Cele mai importante posturi din Comisia Europeană vor fi în curând puse în joc din nou după alegerile europene de luna viitoare.

Fiecare dintre cele 27 de țări ale UE va avea câte un comisar după alegerile din 6-9 iunie, dar există o luptă pentru a determina ce post primește fiecare stat. În timp ce comerțul și concurența sunt portofoliile cu putere autentică, cele care implică sportul, educația și multilingvismul nu sunt atât de mult râvnite, potrivit Politico.

Ultima dată, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut fiecărei țări să nominalizeze doi candidați — un bărbat și o femeie. Dacă aceasta va obține un al doilea mandat, ne putem aștepta la același proces. 

Politico îl consideră pe Klaus Iohannis, actualul președinte al României, în joc pentru o funcție de comisar în viitorul Executiv european. 

Având în vedere că Iohannis își încheie cel de-al doilea mandat în decembrie, Politico e de părere că acestuia i-ar putea surâde un nou loc de muncă internațional de top. Ziarul notează însă că nu este clar dacă președintele Iohannis s-ar mulțumi cu un „simplu” loc de comisar.

CITEȘTE ȘI         -        EXCLUSIV  Ambasadorul Rim Kap-soo: Ce a făcut, de fapt, Klaus Iohannis în Coreea de Sud. Culisele vizitei președintelui / video

Nu se știe exact ce portofoliu și-ar dori președintele României, însă Politico apreciază că postul de comisar responsabil cu coeziunea ar putea fi o opțiune viabilă.

Reamintim că președintele Klaus Iohannis și-a anunțat acum ceva timp candidatura pentru funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice, concurând cu Mark Rutte, premierul Țărilor de Jos, pentru cea mai importantă funcție din NATO.

„Îmi asum această candidatură în numele României cu toată responsabilitatea, iar această decizie are la bază performanța României, experiența acumulată pe parcursul celor două mandate de Președinte al României, înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, și în special regiunea noastră, și angajamentul meu ferm față de valorile și obiectivele fundamentale ale NATO“, a precizat Klaus Iohannis când și-a anunțat candidatura la NATO.

CITEȘTE ȘI         -        Șansele lui Klaus Iohannis la șefia NATO. Mircea Geoană explică diferența față de job-ul doi din Alianță: Concursul a fost individual

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel