PNRR-ul nu este de neatins: UE acordă modificări Germaniei (și nu numai)

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Uniunea Europeană a acordat undă verde Germaniei pentru modificarea PNRR-ului.

Regulile scrise în fondul Next Generation Eu vorbesc clar despre condițiile în care PNRR -ul poate fi modificat. Germania a obținut o modificare în acest sens.  Berlinul a primit undă verde de la Uniunea Europeană pentru modificarea propusă proiectului său de administrare a fondurilor europene anticriză, iar acest lucru nu ar fi o premieră: în 12 decembrie 2022 și Luxemburg a obținut o modificare a PNRR, care restrânsese perimetrul planului său de accelerare a redresării economiei.

Astăzi, însă, un caz mult mai relevant de reviziuire al PNRR-ului este cel al Germaniei.

Într-adevăr, în 18 ianuarie, Bruxelles-ul a dat undă verde unei duble modificări a PNRR-ului german: pe de o parte, guvernul lui Olaf Scholz a prezentat cererea de modificare parțială a măsurii privind investițiile pentru a promova digitalizarea în dezvoltarea infrastructurii căilor ferate, obținând undă verde pentru a-l finaliza în 31 martie 2023, scrie Il Giornale.

Pe de altă parte, modificarea aprobată se referă la un program de accelerare a cercetării și dezvoltării de vaccinuri împotriva Covid-19 care trebuia să finanțeze cu fonduri trei companii. Doar una, însă, a obținut succes în rezultatul dorit al cercetării și, prin urmare, acum Berlinul a cerut o redistribuire către alte programe a fondurilor rămase disponibile.

Două schimbări sectoriale care arată totuși cât de mult este adaptabilă logica PNRR pentru toate țările membre, la contextul în schimbare. În primul caz, digitizarea căilor ferate a fost înfrânată de livrarea unor componente esențiale întârziate de deficitul de materii prime, în al doilea caz de contextul schimbat care nu a pus pandemia în fruntea planurilor economice pentru anul 2022.

Lecția Germaniei este clară: cu pragmatism și realism, lucrând la planuri individuale care au suferit creșteri de preț sau distorsiuni, PNRR poate fi modificat. Realismul învinge întotdeauna dialectica politică: PNRR-ul poate fi schimbat și sarcina guvernanților este doar să înțeleagă direcțiile în care ar trebui să se deplaseze pentru a reuși să corecteze acolo unde planurile inițiale nu se mai potrivesc cu realitatea economică de azi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel