La ce afecțiune înfiorătoare se mai expun diabeticii și cei care suferă de boli cardiovasculare. Șanse de până la 4 ori mai mari pentru a dezvolta și această boală

Unsplash
Unsplash

Controlul tensiunii arteriale și al diabetului la mijlocul vârstei pot reduce riscul de a dezvolta demență, au arătat niște cercetări conduse în Irlanda.

Potrivit studiului condus de NUI Galway, persoanele care au diabet la vârsta de 55 de ani au de patru ori mai multe șanse de a dezvolta demență decât cei care nu au această afecțiune la vârsta respectivă.

Persoanele cu boli de inimă la vârsta de 65 de ani aveau de aproape două ori mai multe șanse de a dezvolta mai târziu demență decât cei care nu aveau o afecțiune cardiacă.

Cei de 70 de ani care au suferit un accident vascular cerebral au fost expuși riscului de mai mult de trei ori în comparație cu cei fără accident vascular cerebral.

Descoperirile, publicate în revista Neurology, urmăresc cercetările conduse de profesorul neurolog Emer McGrath de la NUI Galway și o echipă de la Universitatea din Boston, precum și de la Centrul de Științe ale Sănătății de la Universitatea Texas din San Antonio.

Scopul a fost de a identifica cei mai importanți factori de risc pentru demența la persoanele de vârstă mijlocie și vârstă înaintată.

Cercetătorii au măsurat factorii de risc pentru demență, inclusiv vârsta, sexul, tensiunea arterială, utilizarea medicamentelor pentru scăderea tensiunii arteriale, antecedente de boli cardiovasculare, fibrilație atrială și diabet zaharat. Ei au examinat datele a 5.000 de oameni pentru a evalua potențialii predictori ai pierderii funcției cognitive.

Datele pacienților au fost obținute de la mii de oameni care au luat parte la Framingham Heart Study, cu sediul în SUA.

Profesorul McGrath a spus: „Studiul nostru arată că prezicerea riscului de demență al unei persoane trebuie să fie foarte adaptată la individ, luând în considerare vârsta, sexul, factorii de risc și dovezile de afectare a organelor, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral anterior.

„Pe baza acestei cercetări, probabil că ar trebui să ne uităm la scoruri de risc de demență mai individualizate, specifice vârstei, mai degrabă decât la o abordare unică pentru predicția riscului de demență. Cercetarea noastră are implicații importante pentru prevenirea demenței la nivel de populație.

Profesorul Sudha Seshadri de la Universitatea din Texas a adăugat că „la vârste mai mici, factorii de risc vascular, cum ar fi tensiunea arterială, păreau mai importanți”.

„La vârste mai înaintate, efectele expunerii de lungă durată la factorii de risc sub formă de leziuni ale organelor, cum ar fi accidentul vascular cerebral, păreau să prezică cel mai bine riscul de demență”, a adăugat ea.

„Diabetul a fost identificat ca unul dintre cei șapte factori de risc responsabili pentru până la o treime din cazurile de demență survenite în urma bolii Alzheimer și reprezintă o țintă importantă modificabilă pentru prevenirea demenței la nivel de populație.”

Factorii de risc au fost măsurați la vârsta de 55 de ani și din nou la 65, 70, 75 și 80 de ani.

Cei mai importanți factori de risc vascular pentru demență la diferite vârste au fost:

La 55 de ani – hipertensiune arterială și diabet zaharat.

La 65 de ani – boli cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord sau angina.

La 70-75 de ani – diabet zaharat și accident vascular cerebral anterior.

La 80 de ani – diabet zaharat, accident vascular cerebral anterior și lipsa administrării de medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel