EXCLUSIV  Papa Francisc, în România. Dan Ciachir: E destul de problematică venirea sa

Mihai Ciobanu / 05 oct 2018 / 18:15 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Scriitorul Dan Ciachir a comentat, pentru DC News, anunţata vizită în România, de anul viitor, a papei Francisc.

Scriitorul Dan Ciachir apreciază că anunţata vizită în România, programată pentru anul viitor, a papei Francisc este binevenită, dar că acest eveniment nu va avea aceeaşi importanţă şi acelaşi impact pe care l-a avut vizita lui Ioan Paul al II-lea, care a avut loc în anul 1999, fiind, atunci, pentru prima dată de la Marea Schismă din 1054 când un papă a vizitat o ţară preponderent ortodoxă.

"E destul de problematică venirea sa, întrucât va trebui să vină nu în calitate de şef de stat – că aşa l-ar invita la Cotroceni – ci să vină în calitate de cap al bisericii catolice, în condiţiile în care înaintaşul său a sfărâmat o punte care ne unea, Benedict al XVI-lea renunţând la titlul de patriarh al occidentului, adică asta era o similitudine, unul dintre titlurile sale", apreciază scriitorul Dan Ciachir.

"Nu este un papă foarte orientat spre bisericile răsăritene" 

"El nu este un papă foarte orientat spre bisericile răsăritene cum a fost Ioan Paul al II-lea, iar Ratzinger nu a fost deloc, dimpotrivă, a renunţat la acest titlu şi, într-o notă secretă, a spus că nu sunt biserici surori, ci că bisericile Răsăritului sunt fiice. Papa Francisc a făcut vizite în multe ţări catolice, dar nu văd un interes al său faţă de ortodoxie cu atât mai mult cu cât s-a întâlnit la Havana, acum doi ani şi jumătate, cu patriarhul Kiril, când acesta a căpătat dreptul de a ţine trei luni de zile moaştele Sfântului Nicolae, sfânt răsăritean.

Vizita sa nu ar mai avea acea noutate cum s-a întâmplat la vizita lui Ioan Paul al II-lea. Acea vizită a fost stabilită cu doi ani înainte. Atunci primii care au dorit să vină Papa aici au fost elementele politice. Tratativele le-a început Ion Iliescu prin 1993. E binevenit, dar nu mai e ce a fost", a mai declarat Dan Ciachir.


STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24