Pacienți COVID, legați de pat. Medici ATI: Cotenționarea pacientului este recomandată internațional și în România

Foto cu caracter ilustrativ Pexels
Foto cu caracter ilustrativ Pexels

Reprezentanții Societății Române de Anestezie şi Terapie Intensivă (SRATI) susțin că contenționarea mecanică sau medicamentoasă a pecientului este recomandată atât internațional, cât și în România.

Contenţionarea pacientului, mecanică sau medicamentoasă, reprezintă un procedeu recunoscut, recomandat şi legiferat atât la nivel internaţional, cât şi în România, precizează, vineri, într-un comunicat de presă, reprezentanţii Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă (SRATI), transmite Agerpres.

VEZI ȘI: Bolnavi de COVID-19, legați de pat la ATI. Vasile Barbu: Îi deranjează pe timpul nopții și de multe ori sunt chiar sedați

"Referitor la dezbaterile apărute în spaţiul public în legătură cu situaţia din Secţia ATI-COVID Sibiu, dorim să facem următoarele precizări: contenţionarea (limitarea mobilităţii) pacientului mecanică (prin legare) şi/sau medicamentoasă (sedare) sunt procedee recunoscute, recomandate şi legiferate atât la nivel internaţional, cât şi în România, iar statisticile arată că între 50% şi 90% dintre pacienţi sunt imobilizaţi prin cel puţin una dintre metode în cursul sejurului la terapie intensivă. Utilizarea acestor procedee urmăreşte limitarea mişcărilor pacienţilor cu delir organic sau toxic care le pot produce leziuni involuntare, le pot agrava patologia sau cauza daune colaterale", afirmă SRATI.

"Afirmații mincinoase"



Potrivit reprezentanţilor SRATI, aceste proceduri se efectuează la indicaţia unui medic, cu mijloace "dedicate", care să limiteze disconfortul sau leziunile suplimentare, iar rudele pacienţilor trebuie să fie informate cu privire la scopul, modul de aplicare şi beneficiile metodei.

"Afirmaţiile conform cărora numai în România se aplică proceduri de contenţionare sunt mincinoase, fiind făcute fie cu bună ştiinţă, fie cu deplină ignoranţă. (...) Deşi România este pe ultimul loc în Europa în ce priveşte procentul din PIB alocat sănătăţii şi numărul de medici raportat la populaţie, ţara noastră se regăseşte în treimea superioară a ţărilor europene cu cea mai mică mortalitate la milionul de locuitori în cursul pandemiei COVID-19, performanţă care se datorează şi dedicaţiei profesioniştilor din ATI. Cu toate acestea, a fost suficient ca o persoană cu instrucţie, experienţă medicală şi credibilitate foarte limitate să lanseze nişte acuzaţii grave, dar nemaiauzite, puţin plauzibile, total neverificate, pentru ca multe canale mass-media să le preia şi să se lanseze într-o campanie virulentă de acuzaţii la adresa colegilor de la ATI Sibiu şi a medicilor din România în general", subliniază medicii de la ATI.

VEZI ȘI: Benedek Istvan, legat de pat la ATI înainte să moară. Mărturia fiului său: Fusese legat toată noaptea. Alt mare mister

"Cerem stoparea acestei campanii"



SRATI cere stoparea acestei campanii, în paralel cu continuarea cercetărilor pentru stabilirea adevărului.

"Categorisirea unor persoane sau grupuri de persoane ca fiind sigur vinovate de fapte abominabile, de asociere în scop criminal, precum şi instigarea populaţiei împotriva unui grup profesional, ameninţările cu expulzarea sau chiar cu moartea a unor colegi sunt metode josnice de intimidare şi culpabilizare la care instituţiile statului nu pot rămâne insensibile. (...) Cerem ferm stoparea acestei campanii, în paralel cu continuarea cercetărilor pentru stabilirea adevărului. Alături de întreaga societate românească, condamnăm orice abuz sau comportament inadecvat din spitale, care fac rău atât pacienţilor cât şi personalului medical onest şi dedicat. Considerăm însă inacceptabilă judecarea şi execuţia publică, cu cruzime şi vulgaritate, a unor oameni, exclusiv pe baza unor alegaţii şi fără a aştepta stabilirea adevărului", se mai arată în comunicat.

VEZI ȘI: Medic legat de pat la ATI. Ioana Constantin (PMP): Și eu am avut în familie un astfel de caz. A fost legată bunica mea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel