Obezitatea poate determina apariția bolilor de rinichi - STUDIU. Dr. Ionuț Nistor: O îmbătrânire precoce a acestora

Obezitatea poate determina apariția bolilor de rinichi - STUDIU. Dr. Ionuț Nistor: O îmbătrânire precoce a acestora / Foto: Pixabay
Obezitatea poate determina apariția bolilor de rinichi - STUDIU. Dr. Ionuț Nistor: O îmbătrânire precoce a acestora / Foto: Pixabay

Obezitatea poate determina apariția bolilor de rinichi, potrivit unui nou studiu.

Un studiu condus de cercetătorii de la Universitatea din Manchester și Universitatea Manchester NHS Foundation Trust (MFT) a demonstrat că obezitatea provoacă un risc crescut de apariție de boli la rinichi, scrie Ziarul de Iași. Asta înseamnă că dacă prevenim obezitatea putem reduce incidența bolilor renale în rândul populației, explică cercetătorii. 

Publicat în Cardiovascular Research, noul studiu a fost realizat pe o mare bază de date și pe o resursă unică de țesut renal finanțată de Kidney Research UK. Cercetarea sugerează că dacă am combate obezitatea am reduce major incidența bolilor de rinichi în rândul populației.

Dr. Ionuț Nistor: Rinichii unei persoane obeze sunt supuși unui efort crescut de filtrare

”Este adevărat, practica medicală ne-a arătat că persoanele obeze au un risc mai mare de a face boli de rinichi, comparativ cu cele normal ponderale. Explicația constă în faptul că rinichii unei persoane obeze sunt supuși unui efort crescut de filtrare, acest lucru determinând o îmbătrânire precoce a acestora. Este, dacă vreți, ca în cazul unei persoane normal ponderale dar care are un singur rinichi care trebuie să filtreze apa din organism. În ambele cazuri este un efort dublu al rinichilor”, a explicat Conf. Dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog, Clinica de Nefrologie, Spitalul Clinic ”Dr. C. I. Parhon”, Iași.

Folosind date de la aproximativ 300.000 de participanți din baza de date Biobank din Marea Britanie - una dintre cele mai mari baze de date biomedicale din lume și un uriaș studiu de asociere la nivelul genomului - echipa de cercetători a extras informații despre cele mai comune două măsuri de obezitate: indicele de masă corporală (IMC) și circumferința taliei -, dar și diferite măsuri ale funcției renale.

Majoritatea studiilor anterioare nu au putut explica dacă relația dintre obezitate și boala renală e doar o simplă asociere sau o relație de cauzalitate. În acest studiu, însă, printr-o tehnică numită randomizare mendeliană - care grupează oamenii în funcție de un cod genetic atribuit aleatoriu la naștere, și care elimină orice element care ar putea influența rezultatele - cercetătorii au descoperit că valorile crescute ale indicelui de masă corporală (IMC) și ale circumferinței taliei prezise genetic au fost asociate cauzal cu măsurile funcției renale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel