Noul președinte al Israelului. Parlamentul alege între Miriam Peretz şi Isaac Herzog

Preşedintele Israelului începe miercuri o vizită istorică în Turcia
Preşedintele Israelului începe miercuri o vizită istorică în Turcia

Parlamentul israelian alege, miercuri, un succesor al preşedintelui Reuven Rivlin, între o activistă cunoscută pentru credinţa sa şi un fost lider al opoziţiei cu experienţă în politică, relatează DPA.

Câştigătorul va prelua pe 9 iulie acest post în mare parte onorific. Înaintea alegerilor, mass-media israeliene au subliniat diferenţele dintre cei doi candidaţi.

Miriam Peretz, o profesoară născută la Casablanca şi emigrată în Israel în copilărie, cu doi dintre fii ucişi într-un conflict armat, este văzută drept candidatul mai modest. Ea este respectată de mulţi pentru credinţa sa.

Isaac Herzog, considerat favorit, este laic, s-a născut la Tel Aviv şi a fost implicat mult timp în politică. El a devenit în 2018 preşedinte al organizaţiei de ajutor Agenţia Evreiască, ce se ocupă de imigraţia spre Israel, printre altele.

Tatăl său, Chaim Herzog, a ocupat funcţia de preşedinte al Israelului între 1983 şi 1993. Reuven Rivlin a devenit preşedinte în 2014. Mandatul său de şapte ani nu poate fi reînnoit şi se va încheia pe 5 iulie.

Amintim faptul că actualul preşedinte Reuven Rivlin s-a declarat preocupat miercuri, 26 mai, de atacurile antisemite care au loc în străinătate în contextul recentului conflict dintre armata israeliană şi militanţi palestinieni din Gaza, care a generat manifestaţii în întreaga lume, relatează dpa.

Într-o întâlnire cu secretarul de stat american Antony Blinken, aflat în turneu în Orientul Mijlociu, Rivlin a evocat astfel de incidente survenite în SUA, mulţumindu-i în acelaşi timp preşedintelui american Joe Biden pentru sprijinul său "puternic şi clar".

La rândul său, Blinken a asigurat că este la curent cu recentele violenţe antisemite din Statele Unite, calificând astfel de incidente drept "şocante".

Şi în alte ţări, inclusiv Germania, au avut loc mitinguri antiisraeliene, aminteşte dpa. "Când constatăm reapariţia incidentelor antisemite, este asemenea canarului în mina de cărbuni (folosit în trecut ca un detector de gaze, n.red.), pentru că aproape întotdeauna sugerează că vor urma şi altele, îndreptate împotriva altor comunităţi", a notat şeful diplomaţiei americane.

Reuven Rivlin a mai adăugat că este de "neconceput" ca mişcarea Hamas, care controlează Fâşia Gaza, să nu fie considerată grupare "criminală de război" în restul lumii şi a îndemnat şi alte ţări să desemneze astfel gruparea islamistă radicală.

Hamas este deja considerată organizaţie teroristă de SUA şi de Uniunea Europeană. Armistiţiul început vineri între Israel şi palestinienii din Gaza se menţine deocamdată, după circa 10 zile de ciocniri soldate cu peste 250 de morţi în Gaza şi 13 în Israel, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel