Noua Zeelandă intenționează să reducă numărul de fumători. Adolescenții nu mai au acces la produse cu tutun

Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Tinerii din Noua Zeelandă nu vor mai avea acces la produse din tutun, în speranța că numărul fumători se va reduce. 

Noua Zeelandă intenționează să interzică vânzarea tutunului către următoarea generație, în încercarea de a-i determina să renunțe la fumat, relatează BBC. Orice persoană născută după 2008 nu va putea cumpăra țigări sau produse din tutun în timpul întregii sale vieți, în temeiul unei legi care urmează să fie promulgată anul viitor.

„Vrem să ne asigurăm că tinerii nu vor începe niciodată să fumeze”, a spus ministrul Sănătății, dr. Ayesha Verall.

Măsura face parte dintr-o represiune radicală la adresa fumatului, anunțată joi de Ministerul Sănătății din Noua Zeelandă. Medicii și alți experți în sănătate din țară au salutat reformele care vor reduce accesul la tutun și vor limita nivelul de nicotină din țigări.

„Măsura va ajuta oamenii să renunțe sau să treacă la produse mai puțin dăunătoare și va face mult mai puțin probabil ca tinerii să devină dependenți de nicotină”, a spus profesorul Janet Hook de la Universitatea Otago.

Țara urmărește eliminarea fumatului

Noua Zeelandă este hotărâtă să atingă un obiectiv național de reducere a ratei de fumat la 5% până în 2025, cu scopul de a o elimina în cele din urmă cu totul. În prezent, aproximativ 13% dintre adulții din Noua Zeelandă fumează, în scădere față de 18% în urmă cu aproximativ un deceniu. Dar rata este mult mai mare, aproximativ 31%, în rândul populației indigene maori, care suferă și o rată mai mare de îmbolnăvire și deces.

Ministerul Sănătății din Noua Zeelandă spune că fumatul cauzează unul din patru tipuri de cancer și rămâne principala cauză de deces care poate fi prevenită pentru cele cinci milioane de cetățeni activi. Industria tutunului a fost ținta legislatorilor de mai bine de un deceniu.

Numărul magazinelor care comercializează tutun va fi redus la 500 în toată țara

Ca parte a represiunii anunțate joi, guvernul a introdus, de asemenea, controale majore asupra tutunului, inclusiv restricții semnificative unde pot fi vândute țigările, pentru a le scoate din supermarketuri și magazinele din colț. 

Numărul magazinelor autorizate să vândă țigări va fi redus drastic, sub 500, de la aproximativ 8.000 în prezent, spun oficialii.

În ultimii ani, vapingul - fumatul țigărilor electronice care produc vapori și furnizează și nicotină, a devenit mult mai popular în rândul generațiilor mai tinere decât țigările. Autoritățile sanitare din Noua Zeelandă avertizează totuși că vapingul nu este inofensiv. Cercetătorii au găsit agenți periculoși, care cauzează cancer și în lichidele din țigările electronice.

Dar în 2017, țara a adoptat vapingul ca modalitate de a ajuta fumătorii să renunțe la tutun.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel